maandag, 27. februari 2006 - 13:13

Bouw nieuw dierenasiel van start

Amsterdam

Maandagochtend heeft Hester Maij, wethouder Openbare Ruimte en Groen, het startsein gegeven voor de bouw van het nieuwe Dierenopvangcentrum Amsterdam aan de Ookmeerweg in het stadsdeel Osdorp. Amsterdam krijgt een modern en groot dierenopvangcentrum dat aan de strengste wettelijke en dierenwelzijnseisen voldoet. Amsterdam heeft dan het grootste dierenasiel van Nederland binnen zijn grenzen.

Het dierenasiel was voorheen gevestigd aan de Polderweg. Maar door sloop, sanering en de nieuwbouw van woningen en kantoren in het Polderweggebied moest het dierenasiel verplaatst worden. De plek van het voormalige dierentehuis Groot Amsterdam aan de Ookmeerweg was beschikbaar en is geschikt bevonden als nieuwe locatie voor de bouw van het dierenasiel.

“Aangezien dieren niet voor zichzelf kunnen praten, doen wij dat voor hen. In Osdorp hanteren we dan ook een diervriendelijk beleid�, aldus de stadsdeelvoorzitter van Osdorp Simon Willing.

Het nieuwe dierenopvangcentrum heeft een totale oppervlakte van ongeveer 6200 m². Daarnaast is er ongeveer 2700 m² aan buitenruimte in de vorm van speelplaatsen, speelweiden en een inpandige testruimte voor de honden. Het asiel telt 185 hondenverblijven en 480 kattenverblijven. Het gebouw bestaat uit twee 'ringen' hondenkennels op de begane grond. De kattenverblijven liggen in een ring op de eerste verdieping en functioneren als geluidswering aan de oostzijde. De twee ringen hondenkennels zijn verbonden door een middengebouw waarin voorzieningen zijn opgenomen zoals een kantoor, een receptie, dierenarts, mortuarium en bergruimte.

Ook wordt in het middengebouw ruimte verhuurd aan de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (SAZ). De bouwwerkzaamheden van het dierenopvangcentrum worden eind 2006 afgerond. In januari 2007 wordt het nieuwe opvangcentrum in gebruik genomen.

De financiële mogelijkheden van de Vereniging Dierenopvangcentrum Amsterdam waren onvoldoende om de totale kosten van de nieuwbouw te dragen. De gemeente Amsterdam en het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer hebben dan ook financieel bijgedragen om de verhuizing en de fusie mogelijk te maken. De totale kosten van de nieuwbouw van het asiel bedragen 8,1 miljoen euro. De centrale stad heeft 4 miljoen euro beschikbaar gesteld en uit het plan Polderweggebied is via de grondexploitatie 3,6 miljoen euro gefinancierd. De overige 0,5 miljoen euro is afkomstig van de DOA zelf. De ontwikkeling van de nieuwbouw is in samenwerking tussen de Vereniging Dierenopvangcentrum en de gemeente Amsterdam en het stadsdeel Osdorp tot stand gekomen.
Provincie:
Tag(s):