woensdag, 24. mei 2006 - 12:05

Boze Italianen bij Getronics in Amsterdam

Amsterdam

Zo’n veertig Italiaanse werknemers van Getronics PinkRoccade demonstreerden dinsdagochtend bij het Amsterdamse hoofdkantoor van dit it-bedrijf. Ze protesteren tegen het besluit van het topmanagement om Getronics Italia te verkopen aan Eutelia S.P.A. waardoor de banen van zeshonderd werknemers op de tocht staan.

Getronics wil de Italiaanse vestiging verkopen, maar zijn activiteiten gewoon door laten gaan. De Europese ondernemingsraad van het bedrijf heeft hierover geen stem- of adviesrecht gekregen. Getronics Italia verkeert al sinds vorig jaar in zwaar weer. Ondanks herhaalde signalen van werknemers, de Europese ondernemingsraad en vakbonden is het topmanagement van Getronics pal achter het Italiaanse management blijven staan.

Carla Kiburg, bestuurder van FNV Bondgenoten, zegt dat de Europese or zich buiten spel gezet voelt. Volgens haar zegt de werkgever dat het verlies van Getronics Italia een lokaal probleem is, maar de vakbonden stellen dat het een internationaal probleem is. “Italië en Nederland zijn qua inwoners ongeveer even groot. Waarom gaat het in ons land goed met dit bedrijf en draait het in Italië gigantische verliezen? Dat komt door beleid van de top. Als de werkgever het steeds al lokaal probleem kan afdoen, kan het overal in de wereld van zijn vestigingen af zonder de Europese or erin te betrekken.� De Europese or heeft toegezegd een Internationale Getronics Actiedag in te stellen. Enkele Europarlementariërs hebben al vragen gesteld. Ze zullen extra aandacht vragen voor betere richtlijnen rondom Europese ondernemingsraden.
Categorie:
Tag(s):