woensdag, 11. januari 2006 - 9:56

Brandgevaar cellencomplex was eerder bekend

Haarlemmermeer

De brandveiligheid van het cellencomplex op Schiphol-Oost werd in een rapport in april 2004 al als ‘onacceptabel’ bestempeld. Dit gebeurde door een commissie die in opdracht van het ministerie van defensie van november 2000 tot december 2003 toezicht hield op het cellenblok op de luchthaven, meldt het Haarlems Dagblad woensdagochtend.

Burgemeester Hertog van de gemeente Haarlemmermeer was wel op de hoogte van het rapport, maar niet van de inhoud, meldt zijn woordvoerder.

Volgens de rapportage van de commissie kende het personeel van het cellencomplex geen ontruimingsplan, ontbrak de centrale vergrendeling en werden er geen oefeningen gehouden. Bij de brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost kwamen op 28 oktober vorig jaar 11 mensen om het leven.

Voor veel fractievoorzitters van de gemeente werpt dit rapport een nieuw licht op de Schipholbrand en noemen zij de inhoud ‘schokkend’ en ‘onthutsend’. Eerder werd het besluit van de gemeente Haarlemmermeer om het cellencomplex te sluiten, via een Koninklijk Besluit overruled. Minister Donner, die in zijn functie verantwoordelijk is voor het complex, wilde het cellencomplex namelijk openhouden.
Provincie:
Tag(s):