maandag, 10. april 2006 - 10:27

Brandkraandriehoeken' voor snelle waterwinning

Twenterand

Bij een brand is water nog steeds het meest gebruikte blusmiddel. Om de schade zo minimaal mogelijk te houden is het van belang dat er zo snel mogelijk geblust wordt. Bij een goede en succesvolle brandbestrijding zijn de twee factoren: tijd en voldoende bluswater, van groot belang.

Met name in het buitengebied levert het snel kunnen beschikken over voldoende bluswater nogal eens problemen op. Om dit beter te reguleren zijn er in de gehele gemeente ondergronds brandkranen geplaatst. In het buitengebied worden deze aangeduid met een gele, reflecterende pijl.
Deze zogeheten `brandkraandriehoek' is op het wegdek aangebracht. Wanneer er nu bij een brandmelding een snelle waterwinning noodzakelijk is, geven deze pijlen in één oogopslag aan waar zich de dichtstbijzijnde ondergrondse brandkraan bevindt. De ondergrondse brandkranen zijn zowel binnen- als buiten de bebouwde kom aangebracht. Binnen de bebouwde kom zijn ze snel te vinden doordat er een paaltje bij staat of er een bordje op de muur is geplaatst met de juiste positiebepaling.

Naast het verkrijgen van water via ondergrondse brandkranen, beschikt de brandweer van Twenterand over meerdere tankautospuiten. Deze beschikken allen overeen ingebouwde watertank met een inhoud van 2.000 liter. Bij aankomst bij een brand kan de brandweer met deze hoeveelheid water direct beginnen met het bestrijden van de brand. Gemiddeld kan met de inhoud van de ingebouwde watertank gedurende vier minuten geblust worden. Voor de tank leeg is moet de tankautospuit zijn aangesloten op een ondergrondse brandkraan.
Provincie:
Tag(s):