donderdag, 5. oktober 2006 - 10:24

Brandpreventieweken - 'Rookmelders redden leven!'

Hoogezand-Sappemeer

Van 4 t/m 28 oktober 2006 vinden de brandpreventieweken plaats in de gemeente Hoogezand-Sappemeer. De brandweer start dan een voorlichtingscampagne over rookmelders. Als inwoners vóór de Nationale Rookmelderdag op 28 oktober een werkende rookmelder hebben, maken ze kans op 250 Staatsloten.

In geval van brand, kan een rookmelder levensreddend zijn en hebben mensen met werkende rookmelders honderd procent méér kans een woningbrand te overleven! Dit is een van de bevindingen uit een recent Engels onderzoek. Rookmelders waarschuwen razendsnel bij brand, ook wanneer men slaapt. Ze zijn het aangewezen middel om bijtijds te kunnen vluchten, wanneer het nog niet te laat is.

Elke dag breekt er in zo’n twintig woningen in Nederland brand uit. Dat zijn ongeveer zevenduizend woningbranden per jaar! Daarbij vallen gemiddeld veertig dodelijke slachtoffers en zevenhonderd ernstig gewonden. De snelheid van een brand verrast de mensen vaak. In minder dan vijf minuten kan een beginnend brandje zich uitbreiden tot een uitslaande brand met verduisterende en giftige rook, die de bewoners binnen drie minuten kan verstikken. Iedere seconde telt dan. Rookmelders maken het verschil tussen leven en dood.

Op zaterdag 28 oktober 2006 is het Nationale Rookmelderdag. Onder toeziend oog van de notaris zullen er vijftig adressen in Nederland worden geselecteerd, die op die dag bezoek van de brandweer ontvangen. Wie een werkende rookmelder heeft, maakt kans op de hoofdprijs van 250 Staatsloten of op één van de vier prijzen van 100 Staatsloten.
Provincie:
Tag(s):