maandag, 16. oktober 2006 - 17:38

Brandweer Liverpool bezoekt collega's Amersfoort

Amersfoort

Op woensdag 18 en donderdag 19 oktober ontvangt Brandweer Amersfoort een delegatie van het brandweerkorps Merseyside (Liverpool). De betreffende medewerkers komen vertellen over hun ervaringen met gratis brandveiligheidsonderzoek bij particulieren, een aanpak waarmee de Amersfoortse brandweer vanaf begin november aan de slag gaat in de wijk Kruiskamp.

Het project in Kruiskamp is geïnspireerd op een campagne van de brandweer in de Engelse stad Liverpool. Daar voerden brandweermedewerkers in de hele stad brandveiligheidsonderzoek uit en monteerden ze gratis rookmelders. Met succes: het aantal woningbranden, slachtoffers en doden nam daadwerkelijk af. De Amersfoortse brandweer hoopt ook op een dergelijk resultaat. Als dat behaald wordt, gaat de brandweer bekijken of het project een vervolg krijgt in andere delen van Amersfoort.

De proef is uniek in Nederland: nog nergens hebben brandweerkorpsen op deze schaal advies uitgebracht bij particulieren. De rookmelder die bewoners die meewerken aan het onderzoek ontvangen is ook bijzonder. Het gaat om een nieuw type rookmelder van fabrikant First Alert dat ontworpen is door te luisteren naar de behoefte van de Engelse brandweer. Deze rookmelders gaan tien jaar mee, zonder dat de batterijen tussentijds hoeven te worden vervangen. Dit type rookmelder is nog niet op de Nederlandse markt verkrijgbaar en wordt speciaal voor dit project vanuit Engeland geïmporteerd.
Provincie:
Tag(s):