zaterdag, 28. oktober 2006 - 10:41

Brandweer met rookmelders de wijk in

Zaterdag 28 oktober worden de Nationale Brandpreventieweken afgesloten met de nationale rookmelderdag. Op deze dag zal de brandweer 50 a-select gekozen woningen in Nederland bezoeken. Wie een werkende rookmelder heeft, maakt dan kans op een prijs van 250 gratis Staatsloten. Op deze wijze wil de brandweer de mensen die nog geen rookmelder hebben, extra motiveren om rookmelders aan te schaffen. Naast deze campagne zullen brandweerlieden van de korpsen Hengelo en Borne zaterdag willekeurige adressen gaan bezoeken en controleren op het gebruik van rookmelders. De brandweer wijst burgers op het belang op de aanwezigheid van rookmelders en geeft daarom rookmelders cadeau.

Waarom rookmelders
Bijna de helft van de Nederlanders heeft nog steeds geen rookmelders. En dat moet veranderen. Rookmelders zijn een uiterst effectief middel om slachtoffers als gevolg van brand te voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat het aantal slachtoffers van woningbranden in huizen met rookmelders de helft lager ligt dan in huizen zonder rookmelders. Rookmelders zijn dus levensreddend. Het doel van de campagne is tweeledig. Enerzijds wil men mensen stimuleren rookmelders aan te schaffen; anderzijds wil men mensen die wel rookmelders hebben, wijzen op de noodzaak van het controleren en vervangen van de batterijen en op het ophangen van rookmelders op de juiste plek.

De wijk in met rookmelders!
Op zaterdag 28 oktober, nationale rookmelderdag, bezoeken brandweerlieden van de korpsen Hengelo en Borne een aantal willekeurige adressen in Hengelo en Borne.
Met 3 tankautospuiten en een redvoertuig gaan brandweerlieden op stap om burgers te wijzen op het belang van de aanwezigheid van rookmelders. Samen met de bewoner(s) wordt gekeken of rookmelders in de woning aanwezig zijn en of deze op de juiste wijze zijn geplaatst.
Bewoners die geen rookmelder hebben krijgen in het kader van de Nationale rookmelderdag, een rookmelder van de brandweer cadeau. Bewoners die wel een rookmelder hebben worden door de brandweer beloond door middel van een batterij.

Het is van belang om elk jaar de batterij van de rookmelder te vervangen. De overgang van de zomertijd naar de wintertijd biedt daarvoor een goed ankerpunt in de tijd. Natuurlijk kunnen kinderen tijdens deze actie een kijkje nemen in de voertuigen.
Provincie:
Tag(s):