dinsdag, 26. september 2006 - 9:43

Brandweer neemt nieuwe hoogwerker in gebruik

Apeldoorn

Maandag nam de brandweer Apeldoorn officieel een nieuw redvoertuig in gebruik. Dit redvoertuig, ook wel hoogwerker genoemd, kan tot op een hoogte van 32 meter personen redden vanuit benarde posities. Dit nieuwe redvoertuig vervangt een autoladder met een werkhoogte van 30 meter uit 1985 en een hoogwerker met een werkhoogte van 18 meter uit 1993.

De nieuwe hoogwerker is een werktuig dat bestaat uit een vrachtwagenonderstel met daarop een uitschuifbare telescoop. Aan die telescoop zit een scharnierende arm met korf. In de korf kunnen 3 personen worden meegenomen, inclusief een brandweermedewerker. Daarnaast is het voertuig toegerust met een pomp om 2.000 liter water per minuut naar een grote straalpijp in de korf te pompen. Op die manier kunnen branden vanaf grote hoogte worden geblust.

De korf is voorzien van een camera. Ook kan op eenvoudige wijze een brancard worden meegenomen. Aan de onderzijde van het voertuig zijn grote schijnwerpers bevestigd, waarmee het brandweerinzetgebied goed wordt verlicht.

Met deze nieuwe hoogwerker zal de brandweer Apeldoorn ook de komende 15 jaar bij branden in flats, andere hoge woongebouwen, kantoorpanden en industriële gebouwen haar personeel goed en veilig kunnen inzetten wanneer op grote hoogte moet worden gewerkt.

Het nieuwe redvoertuig (een DAF FFN CF 75) met een Hilton hoogwerker (type 32OT-T4), kost 560.000,- euro.

De twee oude redvoertuigen worden verkocht zodra al het personeel is opgeleid en getoetst om met de nieuwe hoogwerker te kunnen werken. Met de gemeente Deventer en Zutphen, die ook beschikken over een hoogwerker, is afgesproken dat onderling gebruik kan worden gemaakt van elkaars hoogwerker.
Provincie:
Tag(s):