zaterdag, 10. juni 2006 - 1:03

Brandweer: Zorg voor brandveilige ‘oranje’ versiering

Enschede

Burgers van de gemeente Enschede blijken vanwege de wereldkampioenschappen voetbal uitbundig hun straten, huizen, carports en garages te versieren. In enkele gevallen kan dit tot (brand)gevaarlijke situaties leiden. Brandweer Enschede wil de burger hier op attenderen.

De burger is in principe zelf verantwoordelijk voor zijn eigen brandveiligheid, maar toch wil de brandweer de volgende tips meegeven als er uitbundig/extreem versierd gaat worden:

Aankleding en versiering: versiering in huizen, garages en carports aan plafonds (versiering boven je hoofd) en aan wanden dient onbrandbaar te zijn. Het veelgebruikte oranje (landbouw)plastic is brandbaar, tenzij op de verpakking staat aangegeven dat het onbrandbaar is. Dan nog wordt aangeraden om een stuk uit te knippen en op een veilige plaats aan te steken om te controleren of het inderdaad onbrandbaar is.
Beter is het om geïmpregneerde versiering aan te schaffen. Ook dit staat aangegeven op de verpakking. Geïmpregneerde versiering is onbrandbaar.

Ontvluchting: zorg voor een vluchtweg vanuit huis, garage en carport. Hang dus geen vlaggen, doeken en dergelijke in de volle breedte van de vluchtweg.

Bereikbaarheid voor hulpdiensten: Versiering die over de straten wordt gespannen, dient minimaal 4 meter en 20 centimeter hoog opgehangen te worden. Op deze manier wordt de aanrijdtijd van de hulverlenende diensten niet vertraagd.

Voor meer informatie over het impregneren van versiering kunt u contact opnemen met de afdeling Risicobeheersing van de brandweer, tel. 053-4826826.
Provincie:
Tag(s):