zondag, 18. juni 2006 - 9:51

Brandwonden Stichting: Barbecue kan veilig!

Beverwijk

Onderzoek van de Brandwonden Stichting toont aan dat per seizoen 100 mensen ernstige brandwonden oplopen tijdens het barbecuen. 'De eerste slachtoffers zijn dit jaar al opgenomen in brandwondencentra', zegt Rob Baardse, programmacoördinator Preventie bij de Stichting. 'We weten dat dit niet de enigen zullen zijn.

Tussen juni en augustus eindigt gemiddeld iedere dag ergens in Nederland een leuk tuinfeestje in een drama.' Om nieuwe slachtoffers te voorkomen, start de Brandwonden Stichting een campagne die wijst op de risico's rond barbecuen.

Meer dan de helft (54%) van de brandwonden ontstaat door het aanraken van de barbecue of de kooltjes. Kinderen die tegen een barbecue aanlopen, of een barbecue die omvalt. Afstand houden is dus van belang. De overige verbrandingen gebeuren vooral door vuur en vlammen, waarbij het verkeerd aanmaken van de barbecue de hoofdoorzaak is.

Kinderen tot 14 jaar lopen tweemaal zoveel risico op brandwonden tijdens een barbecue als een gemiddelde Nederlander. Vaak zijn dit contactverbrandingen: Kinderen grijpen de barbecue onwetend vast of vallen ertegen tijdens hun spel. Maar ook spiritus is vaak een boosdoener. Rob Baardse: 'Als papa spiritus op de barbecue spuit, ontstaat er een steekvlam van papa af. Richting de omstanders, vaak de kinderen dus.'

Barbecue kan veilig!
De Brandwonden Stichting is van mening dat barbecue een veilig tuinfeest kan zijn, als mensen zich minimaal aan vier hoofdtips houden.
1 Zorg dat één iemand de barbecue bedient, de rest staat op minimaal 2 meter afstand;
2 Houd kinderen altijd uit de buurt;
3 Gebruik aanmaakblokjes en vooral géén spiritus of brandgel om de barbecue aan te steken;
4 Zet een emmer water klaar bij de barbecue voor blussen en om eventuele brandwonden te koelen.
Provincie:
Tag(s):