woensdag, 8. februari 2006 - 14:47

Brommer met kenteken of plaatje?

Alle Nederlandse brom- en snorfietsen moeten aan het einde van dit jaar een kentekenbewijs en kentekenplaat hebben. De nieuwe brom- en snorfietsen krijgen bij aflevering zo’n kentekenbewijs en -plaat mee, maar eigenaren van “oude� brom- en snorfietsen moeten die zelf aanvragen. De RDW heeft tot halverwege januari ruim 175.000 schouwingen van bromfietsen geregistreerd. Dat betekent dat in 2006 naar schatting nog eens 325.000 bromfietseigenaren de eerste stap naar een bromfietskenteken moeten zetten. De provincies Overijssel, Gelderland, Limburg en Zeeland scoren met 46% ruim boven het landelijk gemiddelde van 35%. Flevoland scoort het laagst met 20%.

Hoe je dat kunt doen is te lezen op Internet, of in de folder die bij de politiebureaus verkrijgbaar is. Hoe zit het nu met de verzekeringsplaatjes die altijd op brom- en snorfietsen moesten zitten? Wel, dat is eigenlijk heel eenvoudig. Als je een kentekenbewijs en –plaat hebt, gelden dezelfde regels als voor een autoverzekering en hoef je geen verzekeringsplaatje meer te hebben.

Heb je nog geen kenteken? Dan gelden de oude regels. Dus dan is een verzekeringsplaatje nog verplicht. Het oude plaatje geldt tot 30 april 2006. Daarna moet je een nieuw verzekeringsplaatje hebben. Of voor die tijd gewoon een kentekenbewijs en kentekenplaat aanvragen.

De overheid gaat de verplichte WA-verzekering controleren via registercontrole. Dat wil zeggen: in het computerbestand wordt gekeken of een brom- of snorfiets wel verzekerd is. Zo niet, dan volgt automatisch een bekeuring. Dus bij het kentekenbewijs ook wel even de verzekering regelen.
Provincie:
Tag(s):