vrijdag, 10. februari 2006 - 20:24

Brommer met snelheid van 75 km/h

Laag Soeren

Het regionale Verkeershandhavingsteam heeft donderdag op de Harderwijkerweg in Laag Soeren met de rollentestbank de constructiesnelheid van een bromfiets gecontroleerd. Bij de test bleek het vermogen van de bromfiets groter dan 2 KW te zijn. Omgerekend betekent dit dat de bromfiets harder dan 75 km/h kan rijden. Binnen de bebouwde kom is de toegestane maximum snelheid voor een bromfiets 30 km/h.

De bromfiets was verder niet voorzien van een gele plaat, de verlichting functioneerde niet en de bestuurder was niet in het bezit van het bromfietscertificaat.

Bromfietsers zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Hoewel zij verantwoordelijk zijn voor slechts 1% van de totale mobiliteit in Nederland, nemen zij 10% van alle verkeersdoden en 20% van alle ziekenhuisgewonden voor hun rekening. Wanneer de brommer dan ook nog eens wordt opgevoerd, is de kans op een ernstig ongeval alleen nog maar groter. Het opvoeren van motorrijtuigen is verboden.

Bij brom- en snorfietsen wordt er gekeken naar de door de constructie bepaalde snelheid. Die mag voor een snorfiets niet hoger liggen dan 30 km/uur en voor een bromfiets niet hoger dan 50 km/uur. Voor de meting van deze snelheid gebruikt het Verkeershandhavingsteam rollentestbanken.
Provincie:
Tag(s):