donderdag, 13. juli 2006 - 19:31

Bron legionellabesmetting vermoedelijk gebouw 'Post CS'

Amsterdam

Donderdag heeft de GGD Amsterdam de eerste resultaten gekregen van het laboratoriumonderzoek naar de bron van de legionellabesmetting. Daaruit blijkt dat de koeltoren op de grond naast het gebouw 'Post CS', een particulier kantoorgebouw aan de Oosterdokskade, zeer waarschijnlijk de bron is van de legionellauitbraak.

De bron is dinsdag preventief afgesloten, er is geen risico meer. De GGD verwacht dan ook dat de uitbraak over zijn hoogtepunt heen is.

De definitieve bevestiging van deze bron kan pas volgende week gegeven worden als de legionellabesmetting gevonden in het water van de koeltoren vergeleken zijn met de bacterien die gevonden zijn bij de patienten. Vandaag is nog één patient gemeld die niet in Amsterdam woont, maar wel werkzaam was in een van de bouwprojecten rondom het Post CS gebouw. Daarmee komt het totaal aantal gemelde patienten op 24.

Gezien het geringe aantal gemelde patienten in de laatste drie dagen lijkt de uitbraak over zijn hoogtepunt te zijn. De kans op een legionella-infectie is klein. Mensen die in de buurt van deze koeltoren zijn geweest en in de komende twee weken nog klachten krijgen van snel opkomende koorts in combinatie met hoesten, worden aangeradencontact op te nemen met hun huisarts.

De infectie is dan goed te behandelen. De GGD Amsterdam werkt bij deze uitbraak samen met het Streeklaboratorium voor de Volksgezondheid Kennemerland te Haarlem en het Centrum voor Infectieziekten van het RIVM.
Provincie:
Tag(s):