woensdag, 4. oktober 2006 - 18:13

Broodjes zorgen voor overlast

Ede

Horecaondernemers van het Museumplein in Ede die op vrijdag-en zaterdagnacht broodjes willen verkopen, mogen dat voortaan nog maar tot 03.00 uur doen. Dat betekent dat de sluitingstijd van de horeca niet voor de verkoop van broodjes met één uur wordt verlengd. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten op basis van een ingesteld onderzoek.

Aanleiding voor het onderzoek onder belanghebbenden, vormde het verzoek van een horecabedrijf, dat ook broodjes verkoopt, om op vrijdag- en zaterdagnacht een uur langer open te blijven. De ondernemer wil een verlenging van het sluitingsuur, omdat veel horecagasten voor ze naar huis gaan, graag nog een broodje willen eten. Nu is het zowel in als voor zijn bedrijf regelmatig onrustig.

Politie, Vereniging Horeca Belangen Ede-Centrum, taxiondernemers, inclusief de Borrelbus en portiers zijn geen voorstander van langere openingstijden voor de verkoop van broodjes. Zij vrezen nog meer overlast.

Van de geënquêteerde omwonenden is 53% het oneens met een verlenging van de sluitingstijdd voor de horeca op het Museumplein. Van de cafés en restaurants is de helft het hier mee eens. Navraag in Zwolle, Deurne en Helmond leert dat die gemeenten een verlenging van de sluitingstijden van de ‘droge horeca’ niet als positief ervaren.

Overigens is het uur langer openhouden van horecabedrijven voor de verkoop van broodjes, ook in strijd met de doelstelling om uitgaanspubliek na 03.00 zo snel mogelijk van het Museumplein af te krijgen om de onrust zoveel als mogelijk te voorkomen. Alle partijen onderschrijven deze doelstelling.

Op dit moment is er op het Museumplein geen enkel horecabedrijf dat precies voldoet aan de definitie van een alcoholvrije broodjeszaak. Het bedrijf dat een verlenging van de sluitingstijd heeft aangevraagd, is een restaurant dat normaliter overwegend maaltijden serveert en alcohol schenkt. Zij willen nu tussen 03.00 en 04.00 uur alleen broodjes gaan verkopen, waarvoor dus geen toestemming komt.

Alle horecabedrijven mogen overigens broodjes verkopen, mits zij voldoen aan alle wettelijke eisen en alle benodigde vergunningen bezitten.
Provincie:
Tag(s):