vrijdag, 24. november 2006 - 13:12

Brugdek draaibrug Stroobos zaterdag ‘ingevaren’

Gerkesklooster

Zaterdagochtend 25 november wordt het brugdek van de nieuwe draaibrug Stroobos ingevaren en geplaatst door aannemer Mercon Steel Structures.

Dit werk wordt gecombineerd met enkele werkzaamheden aan de brug Eibersburen. Het brugdek van Stroobos wordt vandaag al op pontons naar Gerkesklooster-Stroobos getransporteerd. Waarschijnlijk duurt het nog ongeveer een maand alvorens de nieuwe draaibrug opengesteld wordt voor het wegverkeer.

De vaarroute Lemmer - Delfzijl wordt door de provincies Groningen en Fryslân, in samenwerking met Rijkswaterstaat Noord-Nederland, verruimd zodat grotere schepen van deze route gebruik kunnen gaan maken. In de afgelopen jaren is gewerkt aan het verdiepen en het verbreden van het Prinses Margrietkanaal en dit gaat nog een groot aantal jaren door. De bruggen in deze route die qua afmetingen niet meer aan de eisen voor grotere schepen voldoen worden in de periode tot 2017 vervangen. In een eerste fase (tot 2012) worden zeven bruggen vervangen: Fonejacht, Stroobos, Eibersburen, Zuidhorn, Aduard, Dorkwerd en de Noordzeebrug.

Brugbediening
Komend weekend wordt tevens de bediening van de brug Skûlenboarch en de brug Stroobos verplaatst naar het onlangs gereedgekomen bedieningsgebouw te Skûlenboarch. Het oude gebouwtje wordt op zaterdag 3 december aanstaande gesloopt.

Omdat de beroepsvaart 24 uur per dag gebruik maakt van het Prinses Margrietkanaal worden de lage Stroobosserbrug en de brug bij Skûlenboarch 24 uur per dag bediend. Om kosten te besparen heeft de provincie besloten de bediening van deze bruggen te combineren in een nieuw bedieningsgebouw. Naast besparing op bedieningslasten heeft gecombineerde bediening als voordeel dat het werk interessanter wordt voor de brugwachter omdat naast brugbediening zijn/haar taak uitgebreid wordt met scheepvaartbegeleiding.
Provincie:
Tag(s):