woensdag, 28. juni 2006 - 10:35

Brussel: SUV's slaan makkelijker over de kop

Terreinwagens kunnen makkelijker over de kop slaan dan andere wagens, maar de inzittenden lopen geen groter of kleiner risico zwaargewond te raken. Europees Commissaris Günter Verheugen (Industrie) heeft dat dinsdag geantwoord op vragen van Europees Parlementslid Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD).

Hennis-Plasschaert was bezorgd geraakt na Amerikaans onderzoek, dat aantoonde dat de zogeheten SUV's makkelijker over de kop slaan. Een recente studie van de Europese Commissie laat zien dat de veiligheidssituatie van SUV's vergelijkbaar is met de Amerikaanse bevindingen, aldus Eurocommissaris Verheugen.

Omdat er geen extra gewonden vallen, vindt Brussel maatregelen niet nodig. Wel blijft de Europese Commissie de zaak volgen, omdat in Europa steeds meer terreinwagens op de weg komen. Nu al beslaan ze 5 procent van de autoverkoop in de EU.

Hennis-Plasschaert is tevreden met het antwoord. „Ik heb er vertrouwen in dat de Europese Commissie de zaak serieus neemt�, zei ze. Ze noemde het wel verrassend dat de Europese ervaring dezelfde is als met de grotere Amerikaanse wagens.

Verheugen baseerde zijn antwoord op nationale statistieken van ongelukken waarbij één wagen is betrokken.
Categorie:
Tag(s):