woensdag, 15. februari 2006 - 16:19

Buitenlandse bedrijven investeren goed

Den Haag

De belangstelling van buitenlandse bedrijven om in Nederland te investeren is het afgelopen jaar aanzienlijk toegenomen. Het Commissariaat Buitenlandse Investeringen Nederland (CBIN), onderdeel van het Ministerie van Economische Zaken, was in 2005 betrokken bij 112 nieuwe investeringsprojecten van buitenlandse bedrijven. Het hoogste aantal ooit.

Het gaat hierbij om projecten waarvoor Nederland concurreert met andere landen, en niet om overnames of participaties. Daarmee worden in totaal 3.121 nieuwe arbeidsplaatsen gecreëerd. Het investeringsbedrag dat gepaard gaat met deze projecten bedraagt 506 miljoen euro. De resultaten vertonen daarmee een aanmerkelijke toename ten opzichte van het jaar 2004, toen er 102 projecten werden gerealiseerd, met bijna 2.500 arbeidsplaatsen en een investeringsbedrag van 265 miljoen euro.

Het aantal projecten afkomstig uit Azië steeg in 2005 naar 42, van 36 in 2004. De groei van het aantal projecten uit Azië is geheel terug te zien in het aantal projecten uit China dat in het afgelopen jaar meer dan verdubbelde (11) in vergelijking met 2004 (5). De inspanningen van het CBIN kantoor in Sjanghai, sinds oktober 2004 operationeel en officieel geopend door Staatssecretaris Karien van Gennip in januari 2005, beginnen hun vruchten af te werpen. Inmiddels is besloten, naast Sjanghai en Hong Kong, een derde CBIN kantoor te openen in China, in Guangzhou.

De Noordamerikaanse bedrijven blijven goed voor het merendeel van de projecten (60), het aangetrokken investeringsbedrag (bijna 300 miljoen euro) en het aantal nieuwe arbeidsplaatsen (2.085). De meeste nieuwe arbeidsplaatsen werden ná de VS gecreëerd door investeerders uit China (325).
De meeste projecten zijn afkomstig uit de IT sector (21), gevolgd door projecten uit de chemie (9), medische apparatuur en instrumenten (9), electronische componenten (8) en telecommunicatie (7).

Nederland bleef in 2005 vooral in trek voor Europese hoofdkantoren en distributiecentra. Europese hoofdkantoren waren daarbij goed voor ruim een kwart van het aantal nieuwe arbeidsplaatsen (820).

Naast de actieve acquisitie van nieuwe investeringsprojecten voor Nederland door het CBIN netwerk in Noord-Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Azië, gaat het CBIN zich de komende jaren meer richten op de gevestigde buitenlandse bedrijven in Nederland. Nederland kan namelijk nog meer profiteren van deze bedrijven door ze te helpen verankeren in het economische landschap.

Er ligt een belangrijke taak voor de nationale en regionale overheid om buitenlandse bedrijven wegwijs te maken in de relevante (regionale) netwerken. Dat is één van de conclusies uit een studie die onlangs, in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken en Ontwikkelingsmaatschappij Oost Nederland (Oost NV) is uitgevoerd door MERIT (Universiteit Maastricht).
Categorie:
Tag(s):