vrijdag, 3. maart 2006 - 20:01

Burgemeester Al Hoceima bezoekt Arnhem

Op zondag 5 en maandag 6 maart zal dhr. Mohamed Boudra, burgemeester van de Marokkaanse stad Al Hoceima, op uitnodiging van het college van B&W een bezoek aan Arnhem brengen. Dit bezoek staat in het teken van de aankomende gemeenteraadsverkiezingen.

Doel is om de burgemeester kennis te laten maken met de manier waarop in Nederland verkiezingen worden georganiseerd en politieke campagnes verlopen. Dhr. Boudra zal onder andere een politiek debat in De Madser bijwonen.

Het bezoek van burgemeester Boudra vindt plaats in het kader van het bezoek van een groter gezelschap van Marokkaanse burgemeesters en raadsleden aan Nederland. De groep is hier op verzoek van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Ze komen uit Marokkaanse gemeenten die lid zijn van het Platform Gemeentelijke Samenwerking Nederland-Marokko van VNG International.

Het platform zet zich in voor een democratisch en effectief lokaal bestuur in Marokko en voor de participatie van burgers van Marokkaanse afkomst in Nederland. Arnhem is ook lid van het platform.

Dhr. Boudra zal zondag vanaf 15.00 uur een politiek debat in De Madser bijwonen. Arnhemse politieke partijen gaan in het jongerencentrum in discussie over Marokkaanse jongeren en de gemeentepolitiek. Wat kan de politiek voor jongeren betekenen en in het bijzonder voor de Arnhemse jongeren van Marokkaanse afkomst?

Voor maandag staat een bezoek aan een basisschool op het programma. Tijdens dat bezoek zal vroegtijdig schoolverlaten een van de gespreksonderwerpen zijn.

Marokko is sinds 1997 aan het liberaliseren en het bestuur is aan het decentraliseren. Op lokaal niveau spelen de nodige veranderingen. Zo is het systeem voor lokale verkiezingen in 2003 grondig gewijzigd en daardoor meer op het Nederlandse systeem gaan lijken. Er is ook een nieuwe generatie raadsleden aangetreden. Overigens wordt de burgemeester in Marokko, anders dan in Nederland, wel direct door de bevolking gekozen.

Een gezelschap van Marokkaanse burgemeesters en raadsleden bezoekt de komende vier dagen naast Arnhem nog zeven andere steden om hier de voorbereiding van de lokale verkiezingen en de verkiezingen zelf mee te maken.

De gemeente Arnhem heeft in 2005 de Mohamed V school in Al Hoceima geholpen om de aardbevingsschade uit 2004 te herstellen. Het afgelopen jaar zijn diverse initiatieven genomen voor hulp én in het kader van de 400-jarige relatie tussen Marokko en Nederland. Een werkbezoek van wethouder Veenstra aan Marokko, het boekje “Zes Marokkanen uit Arnhem� en de manifestatie ‘Marokko in Arnhem 2005� zijn hier voorbeelden van.
Provincie:
Tag(s):