maandag, 10. april 2006 - 17:48

Businesspark west Heerenveen zonder stroom

Heerenveen

Tegen drieën begonnen de lichten te knipperen. Paar tellen later was het donker.
Stroom eraf. Buiten staan al enkele mensen op straat met elkaar te spreken over de stroomuitval. Veel werkzaamheden liggen stil. Na enkele verhalen hebben aangehoord kom je erachter wat stroom betekend in een bedrijf.

Dan probeert men om achter de oorzaak van de stroomuitval te komen. Enige oplossing is Nuon te bellen. Daar wordt je van de ene menu door het andere geloodst. Vervolgens wordt je verzocht een ander nummer te bellen, landelijke storingsdienst. Hier kun je je postcode invoeren, over welk gebied dit betreft. Het enige wat je hoort is: ‘in dit gebied is stroomstoring, rond 17.15 uur hopen wij u weer voorzien te hebben van stroom’ de verbinding wordt verbroken. Waarom is de stroom uitgevallen? Weer enkele nummers gebeld. Bij het volgend nummer weer een menu. Bij de laatste optie in het menu kom je uit op het intoetsen van nummer 2. Hier krijg je het volgende te horen. Het nummer wat u probeert te bereiken is opgeheven. Wederom verbinding verbroken. Dan maar de technische dienst bellen. Het enige wat je daar wijzer kon worden is dat er een kabel defect was.

Bij verschillende bedrijven waren al personeelsleden naar huis gegaan. Briefjes werden er op de deur gehangen: ‘wegens stroomstoring gesloten’ personeelsleden zaten aan oude koffie. Autobedrijf Jan de Vos kon zijn orders niet meer doorvoeren. De gehele winkel was donker. Autopoetsbedrijf ’t Hearrenfean heeft zijn deuren een uur eerder gesloten omdat de auto’s niet meer gezogen, gepoetst en gepolijst konden worden.

Garagedeuren werden met een balk geopend en vervolgens ondersteund om toch maar te kunnen laden en lossen. De kleine klusjes waar de werknemer eerst nooit aan toe kwam, konden nu worden uitgevoerd. Bij Lasaulec had de stroomstoring ook toegeslagen. Het gehele magazijn was aarde donker. De klanten werden nog wel geholpen. Gewapend met zaklamp werden de onderdelen opgezocht. En toen, toen was er weer licht.

Drie kwartier eerder dan verwacht begonnen de computers zich weer op te starten en werd de werkplaats weer verlicht.

De schade op een industrieterrein door een stroomstoring van anderhalf uur op kan al snel in de duizenden euro’s lopen. Hopelijk kan dit in de hand worden gehouden. Voor de werkelijke reden kunnen we over een paar dagen terecht op www.gasenstroomstoringen.nl
Provincie:
Tag(s):