donderdag, 19. oktober 2006 - 13:27

CALL ME: monoloog van Rodins Adam in Zwolle

Zwolle

‘CALL ME’. Dat is titel van het kunstwerk dat Arnoud Holleman heeft gemaakt rond Adam, het beeld van Auguste Rodin op het Grote Kerkplein in Zwolle. Via het telefoonnummer 0900 - 4004242 houdt Adam een monoloog. Holleman speelt daarmee in op de specifieke vraag naar een immateriële toepassing van kunst in de openbare ruimte.

In Nederland staan slechts drie beelden van Auguste Rodin in de publieke ruimte. In Eindhoven staat Balzac, in Rotterdam staat l’Homme qui marche en op het Grote Kerkplein in Zwolle staat Adam. Het laatst genoemde beeld is sinds donderdag 19 oktober niet alleen te bezichtigen, maar ook te beluisteren.

Adam heeft een eigen telefoonnummer gekregen en wie het nummer belt krijgt Adam aan de lijn.

Arnoud Holleman maakte in opdracht van de gemeente Zwolle een geluidskunstwerk. De vraag naar immaterialiteit van kunst in de openbare ruimte komt voort uit het ruimteprobleem waarmee de gemeente kampt in de binnenstad, maar sluit ook aan bij de tendens dat kunst steeds vaker onderzoeksmatig wordt ingezet.

Arnoud Holleman baseerde Adam’s monoloog op onderzoek, in o.a. de archieven van Musée Rodin, naar hoe het beeld in 1965 in Zwolle is terechtgekomen. Doordat het audiowerk zich verbindt aan de figuur van de eerste mens zoals Rodin daar in 1881 gestalte aan gaf, krijgt het klassieke beeldhouwwerk een tweede context. Het luisteren stuurt het kijken aan.

Een dubbelzijdige afbeelding van het beeld op A0-formaat, dat door de stad Zwolle wordt verspreid, geeft de mogelijkheid het audiowerk ook op afstand te beluisteren. De monoloog, uitgevoerd door acteur Jeroen Willems, geeft in zeven minuten een kleine mentaliteitsgeschiedenis via de - uiterst subjectieve - beleving van Adam zelf.

CALL ME is mede mogelijk gemaakt door SKOR en Platform Onafhankelijke Theaterauteurs.

Dit kunstwerk is het eerste resultaat van het project ‘Archief Binnenstad, dat de Commissie Beeldende Kunst van de gemeente Zwolle in het kader van het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2015 is gestart. Doel is een archief samenstellen van bijzondere en subjectieve observaties door kunstenaars van de Zwolse binnenstad.

Het is de bedoeling dat alle kunstprojecten van ‘Archief Binnenstad’ uiteindelijk tot een daadwerkelijk archief leiden. Bij het Historisch Centrum Overijssel ontstaat zo een ‘Kunstkammer’, waarin alle observaties worden vastgelegd. Het streven is om bij het HCO een kunstwerk te plaatsen als onderkomen voor de Kunstkammer.
Provincie:
Tag(s):