donderdag, 12. januari 2006 - 14:08

Campagne tegen gedwongen prostitutie

Utrecht

Het is niet altijd wat het lijkt. Schijn bedriegt! Onder die titel start Meld Misdaad Anoniem (M.) vandaag een campagne tegen gedwongen prostitutie, een vorm van mensenhandel. Politie, Justitie, M. en andere betrokken partijen slaan de handen ineen om deze ernstige misdaad aan te pakken. Doel van de campagne is om klanten van prostituees en mensen in de nabije omgeving van het slachtoffer, zoals buurtbewoners en legale prostituees, signalen van gedwongen prostitutie duidelijk te maken en hen te stimuleren informatie over deze dwangarbeid te melden.

Vrouwen die gedwongen in de prostitutie werken, zijn vaak onder valse voorwendselen vanuit het buitenland naar Nederland gelokt, ontvoerd of door middel van geweld hierheen gehaald. Eenmaal hier aangekomen, worden zij gedwongen als prostituee aan de slag te gaan. Dit gaat vaak gepaard met dwang, (seksueel) geweld, chantage en misleiding. Ook Nederlandse vrouwen zijn slachtoffer van deze dwangarbeid. Deze vaak kwetsbare meisjes worden door hun vriend, ook wel ‘loverboy’ genoemd, onder druk gezet om zich te prostitueren.

Vaak durven mensen die van deze praktijken op de hoogte zijn geen melding bij de politie te doen. Zij willen niet dat hun prostitutiebezoek bekend wordt of zijn bang voor de eigen veiligheid. Daarom kan anoniem melden via M. een goed en veilig alternatief zijn. De Politie Utrecht ziet deze anonieme tips als een welkome aanvulling. Ze kunnen gevoegd worden bij al lopende onderzoeken of een aanleiding vormen tot de start van een nieuw onderzoek.
Provincie:
Tag(s):