dinsdag, 22. augustus 2006 - 14:27

CdK Boele Staal vertrekt uit Utrecht

Utrecht

Na negen jaar vraagt mr Boele Staal (D66) als Commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht per 1 januari 2007 zijn ontslag aan. Staal zal begin 2007 worden benoemd tot voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), de branche-organisatie van de in Nederland actieve banken. Het gaat om een part-time functie van drie dagen per week.

Staal kijkt terug op een buitengewoon plezierige vervulling van zijn ambt als commissaris van de Koningin. ‘De afgelopen jaren waren een fantastische tijd. We kunnen tevreden zijn over de zakelijker manier van besturen en het vergroten van de slagkracht van de provincie Utrecht,’ zegt Staal. ‘Met projecten als Hart voor de Heuvelrug en de NV Utrecht, is de provincie op de kaart gezet en worden ingewikkelde bestuurlijke en ruimtelijke vraagstukken aangepakt’.

Staal heeft zich regelmatig uitgelaten over de bestuurlijke dichtheid in ons land. Een van zijn stellingnamen is, dat het bezuinigen op ambtenaren niet helpt, als daarbij de bestuurlijke en politieke dichtheid ongemoeid worden gelaten. Zijn initiatief om deze problematiek in de Randstad op de agenda te krijgen, mondde uit in de zogenaamde Holland Acht.

Onvermijdelijk zullen er ook onafgemaakte zaken zijn, zoals de verdere optimalisering van de crisisbeheersing en de voortgang in het herindelingsproces. Staal blijft zich zorgen maken over de politieke aandacht voor de bestuurlijke inrichting: ‘De komende kabinetsperiode zal moeten blijken of de bestuurskracht van de provincies en die van de Commissaris van de Koningin voldoende worden benut’.
Provincie:
Tag(s):