maandag, 20. november 2006 - 19:53

"Champagne nucléaire" voor CDA en VVD

Als obers verklede actievoerders van Greenpeace Nederland boden maandagavond flesjes radioactieve 'champagne' aan aan de bezoekers van de laatste verkiezingsbijeenkomsten van CDA en VVD. In de flesjes zit radioactief besmet grondwater dat is opgepompt bij de lekkende opslagplaats voor kernafval in La Hague in Frankrijk.

In die opslagplaats ligt ook Nederlands kernafval uit Borssele. Het grondwater daar is 20.000 keer meer radioactief dan gewoon grondwater. Eenzelfde probleem ontstaat bij de opslag van kernafval in de Franse Champagnestreek. Greenpeace wil met de actie het CDA en de VVD confronteren met de gevolgen van hun voornemen om door te gaan met kernenergie.

"CDA en VVD steken hun kop in het zand voor de afvalproblemen van kernenergie", zegt Femke Bartels, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace. "Als die partijen kiezen voor schone energiebronnen en energiebesparing, zijn kerncentrales helemaal niet nodig. Recent onderzoek van de Universiteit van Rotterdam toont aan, dat snel omschakelen naar schone energie ook nog eens drie- tot zevenduizend banen per jaar oplevert."

Er ligt ook Nederlands kernafval in de Champagnestreek. Ook daar zijn in de omgeving problemen met radioactieve besmetting. Het lozen en lekken van tritium kan daar de productie van champagne bedreigen. Tritiumvervuiling is volgens deskundigen een voorteken van toekomstige vervuiling door andere, gevaarlijkere radioactieve stoffen uit de afvalberg.

De straling van het tritium in het Normandische grondwater is zogeheten beta-straling. De straling van tritium dringt niet door de huid, maar is wel gevaarlijk bij inname. De flesjes die worden aangeboden bij CDA en VVD zijn dichtgelijmd, voorzien van de waarschuwing er niet van te drinken en er wordt aangegeven hoe ze veilig moeten worden opgeslagen.

In hun verkiezingsprogramma's staan CDA en VVD positief tegenover meer kernenergie zonder dat er een oplossing is voor het kernafval. Beide partijen noemen kernenergie als oplossing voor klimaatverandering. Ook wordt vaak beweerd dat kernenergie nodig is, omdat schone energiebronnen Nederland niet van voldoende energie kunnen voorzien. Beide redeneringen kloppen niet, zoals Greenpeace heeft aangetoond. Het Energy Revolution Scenario, doorgerekend door het Duitse lucht- en ruimtevaartinstituut DLR, geeft aan dat Nederland met slimmer energiegebruik en inzet van schone energiebronnen goed kan bijdragen aan de oplossing van het klimaatprobleem, zónder kernenergie.

"Greenpeace laat met deze actie aan de kiezers zien, dat hun stem bepalend is voor de manier waarop Nederland omgaat met het klimaatprobleem", zegt Femke Bartels. "Of we schepen onze kinderen, kleinkinderen en vele generaties daarna op met kernafval, zoals CDA en VVD willen, of we kiezen voor een land dat schone energie gebruikt, gevaarlijke klimaatverandering tegengaat, en daarmee ook nog de werkgelegenheid stimuleert."
Provincie:
Tag(s):