donderdag, 28. december 2006 - 11:27

`Chauffeur en conducteur meer beschermen tegen agressieve reiziger`

Den Haag

Bedrijven in het openbaar vervoer moeten meer doen om hun werknemers te beschermen tegen agressieve en gewelddadige reizigers. Dit blijkt uit een rapport van de Arbeidsinspectie dat staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Volgens Van Hoof gebeurt er al veel bij de geïnspecteerde bedrijven. Zo zijn ze zich bewust van de risico’s, werken ze met camera’s en zijn er afschermingen voor chauffeurs. Maar bij bijna de helft van de bedrijven bleek het te schorten aan opvang en nazorg van medewerkers die met agressie te maken hebben gehad. Bij evenveel bedrijven worden werknemers te weinig getraind in het omgaan met agressieve reizigers, aldus de staatssecretaris.

Bij meer dan de helft van de bedrijven werken alarmsystemen niet goed genoeg. In sommige gevallen kan de agressieve klant meeluisteren met gesprekken tussen de bedreigde werknemer en de verkeersleiding. Ook komt het voor dat de werknemer in onzekerheid blijft of er hulp onderweg is.

De Arbeidsinspectie heeft bij de vijftien belangrijkste bedrijven voor openbaar vervoer gecontroleerd. De inspecteurs reden onder meer mee met chauffeurs, conducteurs en controleurs op bus, trein, metro en tram. Ze hadden gesprekken met medewerkers op remises en regiokantoren. Bij drie van de vijftien bedrijven was genoeg gedaan aan beheersing van het risico op geweld. De resultaten van de inspecties zijn representatief voor de branche.

Werknemers in het openbaar vervoer worden regelmatig geconfronteerd met agressie en geweld. Volgens onderzoek van de branche was het in 2005 een probleem voor meer dan de helft van de werknemers die met reizigers te maken hebben. Bij het toezichthoudend personeel komt dat het meeste voor: 66 procent hiervan heeft met agressie te maken. Metro- en trampersoneel volgt met respectievelijk 48 procent en 46 procent. De agressie loopt uiteen van schelden tot lichamelijk geweld. Ze leidt bij werknemers tot stress, ziekteverzuim en uitval.

De Arbeidsinspectie blijft bij twaalf bedrijven controleren tot de maatregelen in orde zijn. Daarna zal het van de ontwikkelingen in de branche afhangen of een nieuwe inspectieronde nodig is. Volgens Van Hoof doen ook andere ministeries het nodige tegen agressie jegens werknemers in publieke functies. Zo wordt gestreefd naar verdubbeling van de strafeis door het Openbaar Ministerie bij geweld tegen personeel. Daders worden altijd vervolgd en de kosten bij letsel en schade zijn voor hun rekening, aldus de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer.
Provincie:
Tag(s):