vrijdag, 21. april 2006 - 10:22

Chemische industrie moet uit de Middeleeuwen

Delft

De huidige chemische industrie bevindt zich eigenlijk nog in de Middeleeuwen. De gebruikte installaties zijn veel te groot, te langzaam en te inefficiënt. Met het oog op een duurzame toekomst is deze situatie niet meer houdbaar. Dat stelt prof.dr.ir. Andrzej Stankiewicz in zijn intreerede als hoogleraar Procesintensificatie aan de TU Delft, op vrijdag 21 april.

Het omschakelen naar hernieuwbare, biologische uitgangsmaterialen, zoals cellulose en suikerriet, zal zeker helpen om de chemische productie in de toekomst duurzamer te maken, maar biedt zeker geen totale oplossing, stelt Stankiewicz verder. ‘Groen zijn’, is niet genoeg, ook de efficiëntie van de processen moet drastisch omhoog. Daarvoor is een radicale omslag nodig in de chemische industrie.

Helaas, betoogt Stankiewicz, overheerst in die industrie een cultuur van risicovermijding. De chemische procesindustrie staat zelfs bekend om haar sterke voorkeur voor bewezen technologie.

Ook de universiteiten zijn niet vernieuwend genoeg in hun onderzoek. Om de benodigde omslag te maken zou de chemische industrie volgens Stankiewicz sterk moeten inzetten op procesintensificatie. Dit betekent, in veel gevallen, de miniaturisering van chemische reactoren en processen zodat er minder afval ontstaat, minder energie wordt gebruikt en een hogere efficiëntie wordt bereikt.
Provincie:
Tag(s):