donderdag, 14. september 2006 - 10:08

'China goed voor Nederlandse economie'

De opkomst van China als economische wereldmacht is goed voor Nederland. Goedkope Chinese importen leveren een gemiddeld Nederlands huishouden 300 euro per jaar op. En de Nederlandse handel met China is goed voor 23.000 banen. Dat staat in het rapport ‘China and the Dutch economy, stylised facts and prospects’ van het Centraal Plan Bureau dat staatssecretaris Van Gennip woensdag 13 september in ontvangst nam.

‘De uitkomsten van de studie onderschrijven het belang van handel met opkomende markten als China voor de Nederlandse economie. Nederland is voorvechter van vrijhandel en ziet de economische opkomst van China als kans om de wederzijdse economische relatie te intensiveren. China is een grote rivier van mogelijkheden waar je prachtig op kunt zeilen,’ zei Van Gennip bij de presentatie van het rapport.

De staatssecretaris vroeg het CPB om een uitgebreide analyse omdat globalisering en in het bijzonder de snelle opkomst van de Chinese economie vragen oproept over de gevolgen voor de Nederlandse economie. ‘Deze conclusie onderstreept het belang van ons beleid gericht op internationaal ondernemen, internationale economische samenwerking, en vrije marktwerking, aldus de staatssecretaris.

Van Gennip wil met de uitkomsten van het rapport voortgaan op de ingeslagen weg en haar inspanningen gericht op China uitbreiden. Begin oktober vertrekt de staatssecretaris opnieuw met een handelsmissie naar China. Er gaan circa vijftig bedrijven en kennisinstellingen mee op het gebied van ICT, life sciences en energietechnologie. De delegatie doet de steden Peking, Shanghai en Shenzhen aan.

Tijdens het bezoek aan China opent de staatssecretaris een kantoor van het Netherlands Foreign Investment Agency in Guangzhou. In 2005 werd al een kantoor in Shanghai geopend.
Categorie:
Tag(s):