donderdag, 9. februari 2006 - 21:18

'Chinese gokkers gek op Belgisch voetbal'

In België is beroering ontstaan na berichten over omkoop- en gokpraktijken bij enkele voetbalclubs. Volgens het Vlaamse programma Panorama van de VRT gaat het om flinke bedragen die ingezet worden om voetbalwedstrijden op hoog niveau te manipuleren. Achter dit omkoopschandaal zit de Chinese Ye, die clubs, die krap bij kas zitten, de helpende hand biedt door grote sommen te investeren in de clubkas.

In ruil hiervoor bepaalt de handige zakenman de uitslagen van een wedstrijd, zodat Chinese gokkers met voorkennis grote geldbedragen kunnen opstrijken. Panorama verdenkt de zakenman, die al eerder in opspraak is geweest, het brein te zijn achter de georganiseerde gokmaffia.

Dit seizoen alleen al weet Panorama zeven Belgische wedstrijden uit de voetbalcompetitie op te noemen die mogelijk zijn vervalst. De zaak kwam pas echt aan het rollen, toen eind oktober het Britse online gokkantoor Betfair meldde dat er zoveel werd ingezet op de wedstrijd Sint-Truiden tegen Louvière. De keeper van STVV liet opmerkelijk wat doelpunten vallen en ook de volgende partij een weekend later was dit niet anders.

Vooral La Louvière is erg in trek, volgens de krant "Omdat die club door de gokbedrijven geregeld wordt en de spelers omgekocht worden", aldus enkele Chinezen voor de verborgen camera. Naar aanleiding van de reportage van Panorama is de Belgische voetbalbond KBVB een onderzoek gestart naar de vermeende gokpraktijken. In België reageren voetbalsupporters heftig op het nieuws. Op veel forums van online-voetbalsites is dit nieuws het gesprek van de dag.

Of clubs in Nederland benaderd zijn door de maffia is vooralsnog niet bekend.
Categorie:
Tag(s):