zaterdag, 28. januari 2006 - 14:15

Chinooks en Cougars oefenen in Noorwegen

Soesterberg

Twee Chinook en drie Cougar transporthelikopters zijn vertrokken van de vliegbasis Soesterberg voor deelname aan de oefening Snow Blaze in Noorwegen. Vanaf het fliegerstation Rygge zullen de transporthelikopters de komende drie weken oefenen onder koud weer omstandigheden. Tijdens deze oefening zal zowel overdag als ook in de avonduren worden gevlogen.

Onder winterse omstandigheden oefenen brengt specifieke gevaren met zich mee en daarom vereist het de toepassing van speciale technieken. Door op de hoogte te zijn van de gevaren en door een juiste training kunnen de risico’s tot een minimum worden teruggebracht.

Eén van de meer serieuze risico's waarmee de helikopterbemanning geconfronteerd kan worden is het verschijnsel dat we omschrijven als "rotor induced white-out". Deze situatie kan ontstaan bij het op zeer geringe hoogte "hoveren" boven besneeuwd terrein. Wanneer dit gebeurt boven droge sneeuw (poeder- of stuifsneeuw), creëren "hoverende" helikopters een sneeuwwolk. Het gevolg is dat de bemanning zichzelf terugvindt als middelpunt van een rondwervelende witte atmosfeer……zonder enkel oriëntatiepunt. Daarbij zou je heel gemakkelijk de (valse) illusie kunnen ervaren de ene kant op te bewegen… terwijl je in werkelijkheid ten opzichte van de grond in dezelfde positie blijft of juist de tegenovergestelde richting op beweegt.

Training van helikopterbemanningen onder sneeuw- en ijscondities is dan ook van groot belang, daar deze weersomstandigheden in "out-of-area"- operaties steeds vaker voor komen.
Provincie:
Tag(s):