dinsdag, 11. juli 2006 - 12:37

Chloortrein rijdt nog steeds

Den Haag

Volgens Tweede Kamerlid Krista van Velzen van de SP, heeft staatssecretaris van Geel (VROM) een hoop uit te leggen. Aanleiding is het ontsporen van een chloorwagon maandagavond bij Akzo Nobel in Hengelo. Van Velzen reageerde zeer verbaasd op dit bericht omdat Akzo per 1 juli 2006, door een convenant, per spoor geen chloor meer mocht vervoeren. In 2002 werd een motie van Van Velzen aangenomen waarin stond dat Akzo € 57 miljoen krijgt voor
het staken van de chloortransporten over het spoor per 1 juli 2006.

Akzo Nobel laat via woordvoerster Heleen v/d Lustgraaf weten dat zij verbaasd zijn over de reactie van het Tweede Kamerlid. 'Wij hebben van staatssecretaris van Geel dispensatie gekregen voor het vervoeren van chloor via het spoor. De € 57 miljoen is een bijdrage geweest voor de bouw van chloorfabrieken. Omdat één van de fabrieken niet op tijd klaar was, hebben wij tot augustus 2006 dispensatie gekregen. Akzo Nobel was in mei 2006 al op de hoogte van deze regeling.

Van Velzen blijft zeer onaangenaam verrast over de gang van zaken. 'Ik hoorde pas vanmorgen van Akzo Nobel over de verleende dispensatie voor het vervoer van chloor. Staatsecretaris Van Geel heeft de Kamer hierover niet ingelicht en daardoor een hoop uit te leggen' aldus Van Velzen.
De Tweede Kamer is op dit moment met zomerreces en het enige dat Van Velzen nu kan doen is schriftelijke Kamervragen stellen. Deze moeten binnen drie weken beantwoord zijn.

Alleen heeft Van Velzen niet het idee dat het ministerie van VROM hierop wil reageren.
Provincie:
Tag(s):