donderdag, 2. november 2006 - 15:28

Chocolade en lolly’s favoriet met Sint Maarten

Friesland

Kinderen zien het liefst chocolade en lolly’s met Sint Maarten in hun rugtasje verdwijnen. Ouders geven echter de voorkeur aan het uitdelen van lolly’s, verpakt snoep, doosjes rozijnen en fruit.

Dit blijkt uit een onderzoek in opdracht van MINI’s (Mars®, Snickers®, Twix®, Bounty® en Milky Way®) van Masterfoods naar ‘geefgedrag’ en favoriete traktaties met Sint Maarten. Het onderzoek is uitgevoerd door online onderzoeksbureau Multiscope onder 140 ouders met kinderen in Noord-Holland, Friesland, Overijssel en Flevoland.

Favoriet snoepgoed
Met Sint Maarten trekken kinderen jaarlijks op 11 november in vele regio’s van Nederland er zingend met lampionnen op uit, op zoek naar lekkere traktaties.
Uit het onderzoek blijkt dat 30% van de kinderen volgens de ouders het liefst chocolade ontvangt, op de voet gevolgd door lolly’s met 28%. Ook zakjes snoep vallen bij veel kinderen in de smaak. Fruit doet het minder goed.
Ondanks dat ruim een derde van de ondervraagde ouders ook fruit uitdeelt, ontvangen kinderen toch liever zoetigheid als beloning. Ouders geven aan vooral voorverpakte snoepjes uit te delen, mogelijk vanuit hygiënisch oogpunt en veiligheid.

Sint Maarten traditie leeft
Sint Maarten mag dan al een oude traditie zijn, aan populariteit lijkt het feest niet in te boeten.
Ruimschoots een derde van de ondervraagden gaf aan met Sint Maarten minimaal 25 of meer kinderen aan de deur te krijgen. Ook de traditie van het knutselen van lampionnen wordt nog steeds in ere gehouden.
Maar liefst 8 op de 10 ondervraagden geeft aan dat de lampionnen waarmee hun kinderen op pad gaan zelf gemaakt zijn. Meer dan 80% van de kinderen heeft de lampion op school gemaakt en de overige kinderen hebben de lampion thuis zelf geknutseld.

Sint Maarten legende
Het feest van Sint Maarten wordt gevierd op 11 november, de sterfdag van bisschop Martinus.
De legende gaat dat Martinus bij de stadspoort van Amiens een verkleumde bedelaar ontmoette die hem om Christus’ wil om een aalmoes vroeg.
Martinus scheurde zijn mantel in tweeën en gaf de bedelaar de helft van zijn mantel. Naast de vele kerken, zoals de Martini-toren in Groningen, is deze dag oorspronkelijk aan hem gewijd.

De lampionnentocht van kinderen langs de deuren zou in verband staan met het tonen van deze naastenliefde van Martinus.
11 november is daarnaast lange tijd het begin geweest van de veertig dagen durende vastentijd voor Driekoningen op 6 januari. Voor kinderen is het feest in ieder geval niet meer ideologisch van aard, maar vooral een kwestie van een paar spannende uurtjes op zoek naar lekkernijen om mee naar huis te nemen.
Provincie:
Tag(s):