maandag, 11. december 2006 - 20:35

Coalitie CDA, PvdA en SP van de baan

Den Haag

Op grond van de verkennende gesprekken die informateur Hoekstra heeft gevoerd met CDA, PvdA en SP heeft hij geconcludeerd dat de inhoudelijke verschillen tussen CDA en SP te groot zijn om ‘op korte termijn tot een stabiele, vruchtbare samenwerking te komen’.

Deze vaststelling door de informateur is terug te voeren op de wil van het CDA het beleid van de eerdere kabinetten Balkenende als uitgangspunt te nemen en voort te zetten.

Verder wil het CDA zich in een kabinet niet gesteld zien tegenover een meerderheid van PvdA en SP. Zeker niet nu er ook in de Kamer een meerderheid is die een ander beleid wil.

Marijnissen: ‘Naar mijn mening hebben de kiezers op 22 november aangegeven dat veel dingen anders moeten, het beste samengevat met de woorden menselijker en socialer. De SP wil daar onverminderd een bijdrage aan leveren. Dat was en blijft onze inzet. Maar met een premier en een partij die vasthouden aan het gevoerde beleid, een beleid dat wij op veel fronten hebben bestreden, is het op dit moment moeilijk tot overeenstemming te komen’, aldus de SP.

Wouter Bos van de PVDA had graag gezien dat de SP ging meeregeren om zo een links blok te vormen. Balkenende gaf eerder aan dat de verschillen tussen zijn partij en die van de SP te groot waren.

Informateur Hoekstra zal zich komende tijd gaan richten op andere mogelijkheden. De meest voor de hand liggende optie is een coalitie van het CDA, PVDA en de Christen Unie. GroenLinks zal dinsdag een spoeddebat aanvragen met de informateur over het mislukken van de besprekingen met de SP.
Provincie:
Tag(s):