dinsdag, 3. oktober 2006 - 21:29

Coevorden doet het licht uit tijdens ‘Nacht van de Nacht’

Coevorden

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Coevorden heeft besloten om dit jaar mee te doen aan ‘Nacht van de Nacht.’ Op zaterdagavond 28 oktober gaan de spotlights op 4 kerkgebouwen in de gemeente Coevorden niet aan. Het gaat om de kerken in Sleen, Coevorden, Oosterhesselen en Dalen.

Door mee te doen aan Nacht van de Nacht wil het college het onderwerp ‘mogelijke lichtvervuiling’ onder de aandacht van inwoners en instellingen brengen. De laatste jaren groeide de hoeveelheid kunstlicht in Nederland met drie procent. Verlichting in kassen, langs wegen en op sportvelden, reclameborden, gebouwen en monumenten dragen hieraan bij.

Natuurlijk is licht belangrijk. Voor de veiligheid of het veilig voelen is voldoende licht van belang. Ook kan licht in het donker sfeervol zijn. Er zijn echter ook sterke aanwijzingen dat teveel licht negatieve effecten heeft op de gezondheid van mens en dier. De indruk bestaat bovendien dat er in Nederland nog slimmer en zuiniger verlicht kan worden, zonder dat de veiligheid of de sfeer in het geding is. Het college wil in dat kader ook het openbaar verlichtingsplan van de gemeente in die zin eens ‘tegen het licht’ houden.

Nacht van de Nacht wordt georganiseerd door de twaalf milieufederaties in Nederland. De nacht van 28 oktober aanstaande is de overgang van zomer- naar wintertijd.
Provincie:
Tag(s):