donderdag, 2. maart 2006 - 9:59

Commotie om mogelijke bom in bus

Leeuwarden

Woensdag om 16.50 uur werd aan de politie gemeld dat er in een bus een verdacht pakket was aangetroffen. De bus stond op het punt om te vertrekken vanaf het busstation aan de Stationsweg toen het pakketje werd gevonden.

Het pakket had de vorm van een boek waar draadjes uitstaken. Hierop hebben de passagiers en de chauffeur de bus verlaten. Een toevallig met deze bus reizende medewerker van de politie heeft hierbij geholpen.

De politie heeft het protocol rond bommen in werking laten treden, zo werd de naaste omgeving afgezet en is een aantal bomverkenners ingezet. Ook werd op 50 meter een commandopost ingericht. Tevens werd de Explosieven Opruimings Dienst ingelicht. Na onderzoek bleek het pakketje niet een bom te zijn en werd de actie om 18.45 uur afgeblazen.

Nader onderzoek leidde al snel naar Drachten, waar in het kader van een ludieke actie diverse boeken met draadjes zijn verspreid. Om 21.40 uur is een 29-jarige inwoner van Leeuwarden, bedenker van de actie, in zijn woning aangehouden.

De man is in verzekering gesteld. Hem wordt het nieuwe art. 142a uit het wetboek van strafrecht ten laste gelegd. Dit luidt als volgt: hij die een voorwerp verzendt of op een al dan niet voor het publiek toegankelijke plaats achterlaat of plaatst, met het oogmerk een ander ten onrechte te doen geloven dat daardoor een ontploffing kan worden teweeggebracht, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

Via de boeken konden vrijkaartjes voor een concert bij een jongerencentrum in Drachten worden gewonnen. Er is nog een aantal pakketjes in omloop. Als deze worden aangetroffen, vermoedelijk op buslijnen Leeuwarden - Drachten, Drachten - Heerenveen en Drachten - Groningen, wordt de vinder verzocht contact op te nemen met de politie op het algemene nummer van politie Fryslân op 0900 - 8844.
Provincie:
Tag(s):