vrijdag, 2. juni 2006 - 12:09

Condooms en maandverband verstoppen riool

Roermond

De gemeente Roermond kampt steeds vaker met verstoppingen van rioolgemalen. De pompen lopen momenteel drie à vier maal per week vast en monteurs moeten bijna dagelijks op pad om het euvel te verhelpen. Boosdoeners zijn vooral de vele zogenaamde swifferdoekjes en vochtig toiletpapier, die met grote regelmaat door de wc worden gespoeld. Ook condooms en maandverbanden belanden in het riool.

Bij elke storing moeten twee monteurs de pompen uit het water takelen, om de verstopping te verhelpen. Dit kost de gemeente extra onderhoud en extra (belasting)geld. Ook ontstaat financiële schade door snellere slijtage van de pompinstallaties en door het hogere energiegebruik als gevolg van onder andere de doekjes die in de pompen verstrikt raken. Bijkomende effecten zijn stankoverlast, omdat het afvalwater niet kan worden verpompt, en verontreiniging van het oppervlaktewater als gevolg van ongezuiverde lozingen van afvalwater.

Naast de financiële gevolgen voor de gemeente maakt wethouder Gerard IJff zich ook zorgen over de gevolgen voor het milieu. IJff roept de Roermondse burgers op poetsdoekjes en maandverband niet via het toilet in het riool te laten verdwijnen.

IJff benadrukt dat alles wat door het zeefje van de spoelbak past bestemd in het riool terecht mag komen, met uitzondering van schadelijke stoffen. Via de webpagina www.riool.net kan de burger inzicht krijgen wat wel en niet geloosd mag worden in het riool, aldus de gemeente Roermond.
Provincie:
Tag(s):