dinsdag, 30. mei 2006 - 10:01

Confrontatie tussen handhavers alcohol-wetgeving

Maastricht

Op uitnodiging van STAP (Stichting Alcoholpreventie) brengt een delegatie Amerikaanse alcoholdeskundigen deze week een bezoek aan ons land. Nederland worstelt met de schade die het toenemende alcoholgebruik met zich meebrengt. Agressie op straat, geweldplegingen, rijden onder invloed, maar ook gezondheidsschade zijn structurele problemen waar Nederland mee geconfronteerd wordt. Deze problemen kent men ook in de VS.

De Amerikanen hebben de afgelopen decennia echter succesvol geïnvesteerd in de bestrijding van hun alcoholproblemen. De Amerikanen blinken in het bijzonder uit in het naleven en handhaven van hun alcoholwetgeving. In Nederland worden deze wetten, zoals die met betrekking tot de leeftijdsgrenzen, slecht nageleefd.

De Nederlandse overheid heeft aangegeven in de komende jaren prioriteit te geven aan alcoholpreventie om het alcoholgebruik onder kinderen en jongeren terug te dringen. Effectieve concrete maartregelen zijn echter nog niet genomen. De Tweede Kamer praat over mogelijke maatregelen op 8 juni a.s. naar aanleiding van een brief van minister Hoogervorst.

Nederlandse handhavers (Voedsel en Waren Autoriteit en politie) en de overheid (gemeenten en ministeries) zullen op dinsdagavond 30 mei a.s. tijdens een publiek debat in discussie gaan over de optie om Amerikaanse maatregelen hier te introduceren. Het debat wordt geleid door Amerika-deskundige Willem Post. Op 31 mei a.s. leveren de Amerikaanse deskundigen in Maastricht een bijdrage aan de internationale studieconferentie 'Minder drank met meer beleid'.

De bezoekers uit de VS zijn o.a. werkzaam bij het National Centre for Law Enforcement. Dit is het landelijke instituut in de VS dat de speciale alcoholpolitie (Alcohol Beverage Control) ondersteunt bij de handhaving van de alcoholwetgeving.
Categorie:
Tag(s):