donderdag, 21. december 2006 - 10:22

Constante kwaliteit consumenten-vuurwerk in 2006

Den Haag

Ruim 15 procent van het onderzochte consumentenvuurwerk is gevaarlijk voor de consument. Dit blijkt uit een onderzoek van de Vliegende brigade Vuurwerk van de VROM-Inspectie. Er is gekeken naar de stabiliteit, lontvertraging en samenstelling van vuurwerk.

De stabiliteit van het vuurwerk is wel aanzienlijk verbeterd ten opzichte van afgelopen jaren. In 2005 was eveneens ruim vijftien procent van het geteste vuurwerk gevaarlijk. In 2003 en 2004 werd nog ongeveer een kwart van het onderzochte vuurwerk afgekeurd. De Vliegende brigade heeft de gevaarlijke partijen vuurwerk uit de handel gehaald.

De Vliegende brigade Vuurwerk heeft de afgelopen vier maanden samen met het NFI (Nederlands Forensisch Instituut) bij TNO de veiligheid en kwaliteit van consumentenvuurwerk getest. Daarbij is vooral gekeken naar de stabiliteit van vuurwerk. De onderzochte artikelen zijn onder meer de zogenaamde Flowerbeds (mini cakeboxen of multishots). Dit vuurwerk schiet - als het goed gaat - de lading in zes of meer schoten verticaal weg. Daarnaast moest het vuurwerk voldoen aan de nieuwe eisen voor vuurwerk.


Bij het testen van het vuurwerk werden bij de nieuwe grote multishots geen afwijkingen geconstateerd. Bij de 'oude' multishots was wederom 10 procent afwijkend. Dit is een verbetering ten opzichte van vorig jaar. Toen bleek ruim vijftien procent van de onderzochte monsters instabiel. De gevaren van het omvallen van dit soort vuurwerk kunnen groot zijn voor de consument. Bij eerder onderzoek zijn namelijk gevallen geconstateerd waarbij de lading in een cirkel van meer dan 35 meter wordt 'uitgeworpen' en vervolgens uiteenspat met een voelbare drukgolf en brandende delen.
Provincie:
Tag(s):