donderdag, 2. maart 2006 - 16:48

Consumenten-bond start actie veilig internet

Den Haag

De Consumentenbond is een actie gestart over de beveiligingen op internet. Met deze actie hoopt de Consumentenbond dat providers zelf de veiligheid van het internet moeten regelen en hier niet de gebruikers daar voor moeten opdraaien. Nu moet een internetgebruiker zelf maar kijken hoe hij aan zijn ‘veiligheid’ komt.

Uit onderzoek van de Consumentenbond naar beveiligingssoftware blijkt dat consumenten zelf weinig aan het veiligheidsprobleem kunnen doen. Want niet alleen is het instellen en onderhouden van virusscanners, spywarefilter en firewalls voor de gemiddelde consument te lastig.

Uit de test blijkt ook dat wat op het ene moment het beste lijkt om te installeren, later veel minder goed scoort. Eigenlijk zou je dus ieder jaar moeten overstappen naar het beste pakket, maar dat is ingewikkeld én duur. De Consumentenbond vindt dat consumenten niet meer zelf hun beveiliging moeten aanschaffen, maar dat die beveiliging standaard bij het product of de dienst 'in moet zitten'. Net als autogordels in een auto. Computerleveranciers, internetproviders en dienstenaanbieders op internet moeten gewoon veilige producten en diensten leveren. Consumenten moeten op hun beurt zorgen voor het onderhoud en voor veilig gedrag.
Categorie:
Tag(s):