vrijdag, 31. maart 2006 - 12:57

Containerschip uit Zuid-Amerika bij Ceres Paragon

Amsterdam

Op vrijdag 31 maart meert de ‘MS Monteverde’ aan bij de Ceres Paragon Terminal in Amsterdam. Dit containerschip is het eerste schip van een Zuid-Amerikaanse containerlijndienst die Amsterdam voortaan wekelijks aandoet. Deze lijndienst is de derde intercontinentale containerlijndienst van de Ceres Paragon Terminal.

De Euroatlandienst, zoals deze intercontinentale containerlijndienst wordt genoemd, vaart tussen Europa en de Zuid-Amerikaanse oostkust. Grote volumes koffie worden uit deze regio naar Europa verscheept en daarnaast vlees en pluimvee vanuit Brazilië, Argentinië en Uruguay. De containerlijndienst is een bestaande lijn van de Chileense rederij CSAV, CP Ships en Libra. Naast Amsterdam doet de dienst ook Hamburg, Antwerpen, Le Havre, Tilbury, Dakar, Paranagua, Montevideo, Buenos Aires, Rio Grande, Imbituba en Santos aan.

De Ceres Paragon Terminal is aangelegd volgens een innovatief concept en heeft een capaciteit van 1 miljoen Twenty Feet Equivalent Unit (TEU). Door kranen aan weerszijden van de insteekhaven kunnen schepen aan twee kanten tegelijk worden geladen en gelost. Dit levert een forse tijdbesparing op. Volgens havenwethouder Mark van der Horst heeft de markt afgewacht hoe de logistieke dienstverlening zich zou ontwikkelen: “Het containervervoer komt nu goed op gang. Deze derde lijndienst toont aan dat Amsterdam steeds meer als internationaal logistiek knooppunt wordt gezien.�

In augustus 2005 kwam de Grand Alliance al met twee Europa-Azië lijndiensten naar Amsterdam. Het is de verwachting dat de overslag met de derde containerlijndienst en met de inmiddels toegenomen shortsea-activiteiten flink zal groeien.
Provincie:
Tag(s):