donderdag, 16. november 2006 - 8:58

COPD test enorm succes

Eindhoven

Enorme rijen stonden voor én in de tent op de Markt in Eindhoven waar het Diagnostisch Centrum Eindhoven en het Maxima Medisch Centrum deelnam aan de landelijke actie van de Nationale longfunctiemeting van het Astmafonds. Ruim vierhonderd mensen hebben zich in Eindhoven gratis laten testen op symptomen van beginnend Chronic Obstructive Pulmonary Diseases ofwel COPD. Bij COPD zijn de luchtwegen vernauwd door een ontsteking en bij een ernstige vorm zijn de longen blijvend beschadigd.

Roken is vaak de belangrijkste oorzaak van deze beschadiging. Volgens mevrouw van den Boogaard van het Diagnostisch Centrum in Eindhoven komen er alleen maar gevallen van COPD bij en zal het over een paar jaar doodsoorzaak nummer drie zijn.

Met de actie hoopt het Astmafonds in het kader van de Wereld COPD-dag mensen op tijd te waarschuwen zodat men nog de kans heeft om met de juiste behandeling de ziekte af te remmen. Veel mensen weten niet dat ze door jarenlang roken deze ernstige ziekte kunnen krijgen, aldus de zegsvrouw. De meeste mensen verlaten weer opgelucht de tent als alles in orde blijkt te zijn. Mensen waar symptomen van werden waargenomen, kregen een dringend advies om naar de huisarts te gaan voor een nader onderzoek.

Het Astmafonds organiseerde de Nationale Longfunctietest op ruim 80 plaatsen in het hele land. Naar verwachting zijn er rond de 8000 tests afgenomen.
Provincie:
Tag(s):