donderdag, 1. juni 2006 - 13:26

Culinaire documentaire ‘En Cas’ bij TV Oost

Op maandag 5 juni, Tweede Pinksterdag, zendt TV Oost om 18.21 uur de documentaire ‘En Cas’ uit. Het is een tv-verslag van een culinair avontuur in het Franse Reims, met enkele topkoks van toen en nu. Rode draad is Cas Spijkers, de beste Nederlandse kok van de twintigste eeuw.

Hedendaagse topkoks, onder wie de Overijsselaars Jonnie Boer van de Librije in Zwolle en zijn zwager, voormalig souschef Ronald Tausch, hebben het plan opgevat om Cas Spijkers uit te nodigen op het chateau van champagnehuis Veuve-Clicquot in Reims. Ze gaan op die locatie voor Cas het ultieme feestmaal bereiden. Niet alleen als eerbetoon, maar ook om te laten zien dat de nieuwe generatie haar eigen stijl heeft ontwikkeld.

Terwijl Cas Spijkers onderweg is naar Reims, gaan de mannen in de omgeving op zoek naar de beste ingrediënten, de mooiste wijnen en uiteraard de beste champagnes. Nico Boreas springt op de fiets om een geitenfarm te bezoeken, Jonnie Boer gaat jagen op wild.

Nadat alle ingrediënten bij elkaar zijn gesprokkeld, wordt begonnen met de bereiding daarvan. Ondertussen arriveert ook de eregast Cas Spijkers. Na een hartelijke begroeting en een glaasje ‘vrolijkheid’ begint hij zich meteen met de kookkunstenaars te bemoeien. Voordat de heren aan tafel gaan, duikt Cas in de kelders van het chateau om daar een aantal topwijnen uit te zoeken, die het diner gaan begeleiden. Daarbij worden enkele aardige anekdotes verteld.

Als het gezelschap eenmaal aan tafel zit, ontstaat een geanimeerde discussie, die geregeld onderbroken wordt als er weer een nieuw gerecht bereid moet worden. Het verhaal eindigt op het moment dat de heren moe maar voldaan naar hun Franse hemelbedden gaan...

‘En Cas’ is maandag 5 juni om 18.21 uur op TV Oost te zien en wordt elke twee uur herhaald tot dinsdagmorgen 10.00 uur. Het programma is na uitzending nog enkele weken te bekijken via ‘Uitzending Gemist’ op de website www.rtvoost.nl
Provincie:
Tag(s):