dinsdag, 12. september 2006 - 12:43

Cultureel erfgoed vanuit Canada terug in Moddergat

Moddergat

Museum ’t Fiskershúske in Moddergat heeft een negentiende-eeuwse stoof en bijbehorend testje in haar collectie opgenomen. Het stoofje is onlangs geschonken door een in Canada wonende familie, die haar wortels heeft in Moddergat.

De Canadese ‘Fries om útens’ Loesje Hamilton-Heppenstrijdt bood het stoofje onlangs geheel onverwachts persoonlijk aan bij directeur/conservator Ihno Dragt van museum ‘t Fiskershúske. Mevrouw Hamilton, die samen met haar dochter Nancy in Friesland was, vertelde dat zij graag wil dat het stoofje een plek krijgt in Moddergat. Het is namelijk ooit geweest van haar grootmoeder Postma, die in Moddergat woonde. De familie is vanuit Moddergat naar Canada geëmigreerd.

Hoe de oma van mevrouw Hamilton aan het stoofje is gekomen, weten de Hamiltons niet. Zeker is wel dat het stoofje geschonken is aan Antje T. Post in 1873, dat staat namelijk op de bovenzijde van het stoofje geschilderd. Of deze mevrouw Post familie van oma Postma is, is onbekend. Het museum hoopt uit te kunnen zoeken ter gelegenheid waarvan Antje Post het stoofje kreeg en hoe de relatie met de familie Postma precies is. Het zou om een huwelijkscadeau kunnen gaan.

Het achtkantige stoofje, Makkumer aardewerk, is gebakken van lichte klei en bedekt met wit glazuur en een beschildering in blauw van paard en wagen. De hartjes dienen als luchtgaten. Aan één kant zit een opening waarin het bijbehorende testje kon worden gezet. In dit potje werd een kooltje gedaan, zodat de thee warm bleef.

Museum ’t Fiskershúske is erg verheugd met de schenking, omdat het cultureel erfgoed uit de omgeving betreft. Het theestoofje staat te pronk in een vitrine in het museum.
Provincie:
Tag(s):