zaterdag, 28. oktober 2006 - 10:21

Cum Laude voor Deventer archeoloog

Deventer

De archeoloog van gemeente Deventer Emile Mittendorff is vrijdag 27 oktober cum laude afgestudeerd. Zijn afstudeerscriptie getiteld Huizen van Heren, heeft de hoogst mogelijke score gekregen. De vakgroep Middeleeuwse Archeologie van de Universiteit van Amsterdam vond deze scriptie uitermate uniek. Professor Theuws oordeelde, dat dergelijke samenhangende en diepgravende studies bijzonder weinig voorkomen en het onderzoek naar vroegmiddeleeuws Nederland zo goed vooruit helpen, dat een heel hoog cijfer daarbij paste.

De scriptie van Mittendorff is een uitvoerig en diepgaand onderzoek naar de vroegste stad Deventer. Alle opgravingen die in het gebied tussen Assenstraat en Polstraat in de periode 1948-2004 plaatsvonden, zijn door hem uitgewerkt. De studie geeft een blik op de vorming van een elite van kooplieden in de vroege middeleeuwen, de bouw van grote huizen in hout en van het dure tufsteen. De afstudeerscriptie Huizen van Heren verschijnt in februari in gedrukte vorm.

Mittendorff (1980), geboren aan de Spitdijk op de Bannink, is sinds 1997 intensief betrokken de stadsarcheologie. In 2003 en 2004 publiceerde hij al over de middeleeuwse archeologie van Deventer. In 2005 speelde hij een centrale rol bij de totstandkoming van de Kaart van Archeologische Waarden van de gemeente Deventer. Nu levert hij zijn bijdrage aan het onderzoek dat vooraf gaat aan de bouw van het nieuwe stadhuis van de gemeente Deventer in de omgeving van het Burseplein.
Provincie:
Tag(s):