woensdag, 1. februari 2006 - 16:15

CWZ Nijmegen neemt kraamsuites in gebruik

Nijmegen

Het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen heeft dertien kraamsuites in gebruik genomen. Deze suites maken een ziekenhuisbevalling in een huiselijke sfeer mogelijk. Het CWZ is een van de eerste Nederlandse ziekenhuizen met kraamsuites. In de regio heeft het CWZ de primeur. Er is veel belangstelling voor de suites: de eerstvolgende voorlichtingmiddag over bevallen in het CWZ was opvallend snel volgeboekt.

Een kraamsuite is een huis- en een verloskamer inéén. Moeder, kind en partner kunnen er vlak voor de geboorte, tijdens de bevalling en in de eerste dagen na de geboorte verblijven. Gezinsgerichte zorg staat er centraal. De betrokkenheid van de partner, die in de suite kan blijven overnachten, is er een stuk groter dan bij de 'klassieke' ziekenhuisbevalling. De ouders bepalen zelf wanneer zij bezoek willen ontvangen.

Bij de inrichting van de suites is gekozen voor zoveel mogelijk warme, huiselijke kleuren. Medische apparatuur is onzichtbaar weggewerkt in de muur van de kamers of wordt op de momenten dat het nodig is binnengereden.

Sinds de kraamsuites klaar zijn, blijven moeder en baby op één plek. Tot voor kort was een verhuizing nodig van de verloskamer naar de kraamafdeling. Nu komen de zorgverleners naar de (aanstaande) moeder toe. Dit leidt tot minder overdrachtsmomenten, minder verschillende verpleegkundigen en dus meer rust voor moeder en kind.
Een ander voordeel is dat borstvoeding meer kans van slagen heeft doordat moeder en kind steeds bij elkaar blijven. De suites worden beschikbaar gesteld bij klinische bevallingen én bij poliklinische bevallingen onder leiding van een eerstelijns verloskundige.

De eenpersoonskamers hebben diverse extra's zoals een Senseo-koffiezetapparaat, tv, een koelkast, een keukentje en een eigen douche- en toiletruimte. Tegen bijbetaling zijn nog enkele extra's verkrijgbaar.

Het CWZ heeft geïnvesteerd in de kraamsuites om vrouwen die in het ziekenhuis moeten of willen bevallen met meer zorg en comfort te omringen. Bevallen in het CWZ brengt voor de (aanstaande) moeders geen extra kosten met zich mee.
Provincie:
Tag(s):