donderdag, 25. mei 2006 - 10:21

CWZ verwijdert prostaattumoren met ijs

Nijmegen

Twee patiënten van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen ondergaan vandaag een nieuwe behandelmethode (cryotherapie) tegen prostaatkanker. Door de tumor in de prostaat enkele malen te bevriezen en te ontdooien, is het mogelijk de kankercellen te vernietigen. In de Verenigde Staten, Engeland en Duitsland zijn hiermee hoopgevende resultaten geboekt.

In Nederland is deze nieuwe behandelingsmogelijkheid nog niet eerder toegepast.

De techniek is bedoeld voor mannen die niet geopereerd kunnen of willen worden of geen of onvoldoende baat vonden bij de gangbare behandelmethoden. De tumor mag nog niet uitgezaaid zijn. Uroloog dr. H. Vergunst van het CWZ voert de behandelingen uit in nauwe samenwerking met een ervaren Duitse collega. De resultaten op korte termijn zijn goed. Zeventig tot tachtig procent van de behandelde mannen bleek na een jaar tumorvrij. Over de effecten van cryotherapie op langere termijn zijn nog weinig gegevens bekend.

De patiënt ondergaat de behandeling doorgaans onder volledige narcose of krijgt een ruggenprik. Hij krijgt tien tot twintig holle naalden in de prostaat geplaatst. Via echografie worden de juiste locaties bepaald. Vloeibaar gas dat door de naalden loopt bevriest de prostaat tot 40 graden onder nul. Met heliumgas wordt de ijsklomp vervolgens ontdooid. Dit wordt vervolgens herhaald.

Het CWZ verwacht de kostbare behandeling dit jaar bij een beperkt aantal patiënten toe te kunnen passen. Net als bij bestraling en soms ook na een operatie is er wel een grote kans dat de ingreep leidt tot erectiestoornissen.
Provincie:
Tag(s):