dinsdag, 8. augustus 2006 - 15:42

Dader(s) brandstichtingen politieauto's spoorloos

Amsterdam

De politie heeft het onderzoek naar de diverse brandstichtingen, waarbij diverse politievoertuigen in rook opgingen afgesloten. Dit laat de politie dinsdag weten.

Uit het onderzoek is gebleken dat er thans onvoldoende verband tussen de branden kan worden vastgesteld om te kunnen spreken van seriematigheid. De branden hebben vermoedelijk deels een lokale achtergrond. Daarnaast sluit het rechercheteam niet uit dat er sprake is van zogenaamd kopieergedrag van daders.

Ook het inschakelen van een geografisch profiler, een deskundige die in dit onderzoek aan de hand van het dossier verband heeft gezocht tussen seriematigheid, de geografische plaatsen van de delicten en de woon- of verblijfplaats van - vermoedelijke - dader(s), heeft niet tot andere inzichten geleid. In de loop van het onderzoek zijn verschillende personen als mogelijke daders in beeld geweest, maar dat heeft echter niet tot aanhoudingen geleid.

De brandstichtingen hebben wel geleid tot een landelijk beleid om herhaling zoveel mogelijk te voorkomen. Dit beleid en het advies over de veiligheidsmaatregelen zijn door de Bovenregionale Recherche ter beschikking gesteld aan de korpsen.

Het ging om 14 brandstichtingen waarbij in totaal 105 voertuigen werden vernield. De totale schade wordt geschat op een bedrag dat ligt rond 6 miljoen euro.

Behalve de brandstichtingen waarbij voertuigen zijn vernield is ook een brandstichting in het politiebureau Midden Beemster onderzocht.
Provincie:
Tag(s):