dinsdag, 7. november 2006 - 9:17

Daling biologische producten in supermarkten

Amsterdam/Arnhem

Supermarkt Plus heeft de meeste biologische producten, terwijl Jumbo veel Fair Trade-producten aanbiedt. Uit de jaarlijkse EKO-telling van Milieudefensie en Solidaridad blijkt dat het aanbod van biologische producten in de supermarkten voor het tweede achtereenvolgende jaar is gedaald.

Met gemiddeld 58 producten is zelfs het laagste punt in zeven jaar bereikt. Oorzaak hiervan is vooral de (opnieuw) forse daling van het aanbod bij Albert Heijn. De bedrijfsleiders van de supermarktfilialen met de meeste verantwoorde producten ontvangen vandaag Awards als waardering voor hun inzet.

Veel supermarktketens presteren in 2006 slechter met biologische producten. Marktleider Albert Heijn was twee jaar geleden nog koploper met gemiddeld 165 biologische producten op de schappen. Dit jaar stokt de teller bij de aanstichter van de prijzenslag op 119, een daling van zo’n 30 procent. Ook Jan Linders, Deen, Hoogvliet en Golff laten een daling zien. De nieuwe lijstaanvoerder Plus laat, tegen de trend in, een flinke stijging zien van gemiddeld 40 extra biologische producten per filiaal en komt daarmee op 151 producten per filiaal.

De EKO-Award 2006 gaat naar de Plus aan de Arnhemseweg in Amersfoort. Deze winkel heeft maar liefst 863 biologische producten in het assortiment. Het is voor het eerst dat een filiaal in de buurt komt van het aanbod van de voorlopers in de landen om ons heen, waar supermarkten met rond de duizend biologische producten gewoon zijn. Plus is een mooi voorbeeld voor andere supermarkten, want deze keten laat zien dat het wèl mogelijk is een breed biologisch assortiment te realiseren.

In het aanbod van Fair Trade-producten is Jumbo de best scorende keten, met gemiddeld 18 per filiaal. Super de Boer volgt op de voet met 17, Albert Heijn pakt de vijfde plek met gemiddeld 10 en laat de ketens van Plus en Vomar nog voorgaan. De winnaar van de Fair Trade-Award is het filiaal van Jumbo aan Vijf Werelddelen in Rotterdam met 69 verschillende Fair Trade-producten.
Provincie:
Tag(s):