donderdag, 12. oktober 2006 - 15:05

De Grote Archeologiedag op zondag 22 oktober

Leeuwarden

In het kader van de Jubileumweken, die plaatsvinden van 14 tot en met 29 oktober, presenteert het Fries Museum in Leeuwarden op zondag 22 oktober De Grote Archeologiedag.

Van 11.00 tot 17.00 uur vinden er allerlei activiteiten plaats voor jong en oud die in het teken staan van archeologie en geschiedenis. De Grote Archeologiedag sluit aan bij de landelijke Week van de Geschiedenis met als thema ‘Geloof & Bijgeloof’.

In de tunnel van het museum wordt een archeologiemarkt gehouden. Er zijn informatiestands van het Hunebedcentrum (Borger), de Archeologische Steunpunten Friesland, Argeologysk Wurkferbân (Fryske Akademy) en vereniging De Detector Amateur.
Verkoop vindt plaats van mineralen en edelstenen, maar ook van boeken op het gebied van archeologie. Bovendien is er een presentatie van bodemvondsten bij de Oldehove door Meindert Leij.

De historische vereniging Byfrost verzorgt gedurende de hele dag workshops en demonstraties oude ambachten. Zij demonstreren onder meer Egyptisch vlechten, maliën breien en naaldbinden. Bezoekers kunnen deelnemen aan workshops vilten en weven en workshops maliën breien.

Vanaf 13.00 uur vindt het bodemvondsten spreekuur plaats. Bezoekers die meer willen weten over hun eigen bodemvondst, zijn van harte welkom. Deskundigen beoordelen de voorwerpen op historische waarde en betekenis.

In de filmzaal is een doorlopende filmvoorstelling met documentaires van Omrop Fryslân over terpafgravingen in Friesland. In de archeologiepresentatie Super Terpen zijn korte rondleidingen over geloof en bijgeloof. Vanuit het Fries Museum worden stadswandelingen georganiseerd met onder meer een bezoek aan de terpen Minnema, Nijehove en Oldehove.

In de tuin van het Fries Museum wordt het Detectorspel gespeeld. Kinderen kunnen zelf archeoloog zijn en gaan onder begeleiding van de Tije Stinzen detectorhandel met een detector op zoek naar verborgen munten in de museumtuin. Waarzegster Delphi vertelt de bezoekers in de entreehal wat de handlijnen zeggen over verleden, heden en toekomst. Muziekgroep de Flierefluiter speelt tijdens de Grote Archeologiedag middeleeuwse volksmuziek.

Kortom er is voor iedereen wat wils. Meer informatie over deze dag is te vinden op www.friesmuseum.nl.
Provincie:
Tag(s):