donderdag, 1. juni 2006 - 23:11

De Haan met Jong Oranje naar finale

Bondscoach Foppe de Haan heeft met Jong Oranje geschiedenis geschreven. Op het EK -21 in Portugal wist de equipe van de Fries voor het eerst in de geschiedenis een finale op dit toernooi voor jongeren te halen. Het sterke team van Frankrijk werd in de extra tijd met 2-3 verslagen.

Het team van De Haan kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong door een doelpunt van Nicky Hofs. De middenvelder van Feyenoord verschalkte in de zesde minuut keeper Steve Mandanda.

Als in een zetel zo leek het jeugdige Oranje naar de overwinning en de finale van het toernooi te gaan. Klaas-Jan Huntelaar verdubbelde in de 38-ste minuut de score voor zijn team. Jong Oranje ging zodoende rusten met een comfortabele 2-0 voorsprong.

Na de rust veranderde het spelbeeld. De Fransen (het gehele toernooi al sterk) kwamen terug in de wedstrijd door een doelpunt van Faubert in de 51-ste minuut. De kater bij De Haan en de zijnen werd nog groter door de gelijkmaker van Bergougnoux vijf minuten voor tijd. Deze stand bleef na negentig minuten ook op het scorebord staan.

Een verlenging moest uitsluitsel bieden. Jong Oranje trok uiteindelijk aan het langste eind door een doelpunt van wederom Nicky Hofs. Hij maakte zijn tweede en o zo belangrijke treffer van de avond.

"Dit is een fantastisch gevoel. De voorhoede was vandaag doorslaggevend. Nicky Hofs, Klaas-Jan Huntelaar en Romeo Castelen haalden allemaal een hoog niveau", aldus Foppe de Haan.

"In de verlenging spookte er van alles door mijn hoofd. Je bent op zo'n moment als trainer constant aan het denken wat je moet doen. Wie moet je wisselen, wie zijn er precies moe. Verschrikkelijk.�

De overwinning van zijn team deed De Haan goed. "Daaraan zie je dat het met de mentaliteit van deze jongens wel goed zit. In het verleden is dat bij jeugdteams wel eens anders geweest. We spelen volwassen", aldus de veelzeggende woorden van de Friese oefenmeester.

De ploeg van De Haan gaat door de overwinning op Frankrijk door naar de eindstrijd van het EK -21 in Portugal. Oekraine en Servie & Montenegro moeten onderling gaan uitmaken wie de tegenstander wordt van Jong Oranje. Zij spelen donderdagavond om 20.45 uur.