dinsdag, 18. april 2006 - 16:32

De kop is er af!

Wij volgen het team van NHTV Breda 2006 de komende week op hun zeiltocht 'de Race of the Classics'. Dit grootste zeilevenement voor studenten in Europa werd maandag officieel gestart door Ivo Opstelten, burgemeester van Rotterdam. De twintig klassieke zeilboten zullen in een week van Rotterdam naar Oostende varen om via Ramsgate
in Engeland, weer terug te varen naar Amsterdam.

Doel van ‘de Rees’ is om management studenten uit verschillende steden met elkaar in contact te brengen. Vandaag het reisverslag van dinsdag 18 april.

Nadat de sponsors na een heerlijke dag aan boord de boot hebben verlaten ging het echt werk van start. De aardappelen werden bovendeks gehaald en er werd koers gezet naar de Noordzee. De golven werden hoger en enkele gezichten werden witter. Echt veel werd er dan ook niet gegeten maar wat er van binnen werd gehouden smaakte goed.

Omdat er erg veel stroming stond haalden niet alle boten de start op tijd en werd deze uitgesteld tot 20.00 uur. De voorbereidingen werden getroffen en de zeilen werden met het hele team gehesen. Met veel geweld is het op tijd gelukt om met de kopgroep de startlijn mee over te gaan.

Voor de kust bij Hoek van Holland ging het eerste rak (deel) van de Race of the Classics van start. Met een Zuidwesten wind van kracht 3 tot 4 was het een indrukwekkende en spannende start.

De windrichting was niet optimaal waardoor er door het hele team hard gewerkt moest worden. Omdat het een lange reis beloofde te worden, moest er door een deel van de bemanning toch ook wat uurtjes rust gepakt worden. Tijdens de eerste shift werd aardig op elkaar ingewerkt omdat het “touwtrekken� de voornaamste bezigheid werd van deze nacht. Rond de klok van 23.00 sloeg het noodlot toe:Zeeziekte. Zes van de negentien teamleden heeft er last van gehad, maar na verloop van tijd wennen de meeste mensen aan dit gevoel.

De tweede shift kwam op. Deze bestaat uit 9 personen, waarvan er 5 last hadden van zeeziekte. Omdat Team NHTV Breda niet de minste is, bleven zij stug doorgaan en hebben deze bitter koude nacht overleefd, met veel gezang, fictief kwartet en fictief monopoly.

Ook via de marifoon was er af en toe wat afleiding. Zeker toen er noodkreten te horen waren en later duidelijk werd dat er een botsing had plaatsgevonden. We zitten met z’n allen nog steeds in spanning hoe het met het gescheurde zeil van een van onze concollega’s staat.

Met het invallen van de nacht viel ook de wind stil. De Gallant lag op een koers waarop ze amper vooruit kwam. De finish kon dan ook lang niet door iedereen gehaald worden, waarop de wedstrijdleiding besloten heeft om het rak om half zeven te staken. Op dat moment lag Team NHTV op een zevende plek, later wordt berekend op welke plek het staat in het tussenklassement.

Om niet met de getijden in de problemen te komen is het schip verder op de motor naar Oostende gevaren. De verwachting is dat we rond 14.00uur aan komen in de mooie Belgische haven.

In Oostende staat ons vanavond een feest te wachten waarna de ROTC morgen, laat in de middag, weer start met de volgende rak naar Ramsgate in het oosten van Engeland. Dit rak zal voor Team NHTV een zeer belangrijke zijn omdat wij vorig jaar als eerste in Engeland aankwamen en daarmee het gouden kompas bemachtigden. Morgen vóór de race kunt u op deze site enkele reacties, verwachtingen en ervaringen van de team- en bemanningsleden lezen.
Provincie:
Tag(s):