maandag, 11. september 2006 - 19:45

De Lofar – Zone gaat leven

Exloo

Zo’n tachtig studenten van zeven verschillende hogescholen gaan op 28 september a.s. een kijkje nemen bij LOFAR. Zij worden dan uitgebreid geïnformeerd over het project, de omgeving en haar bewoners. Dit bezoek vindt plaats op uitnodiging van ondernemers en leden van de deelgebiedcommissies van het Hunzeproject en heeft als doel de studenten te stimuleren tot het ‘vermarkten’ van het LOFAR-project. De LOFAR-zone moet toeristen en ondernemers aantrekken die bijdragen aan de ontwikkeling van het gebied.

Voor de mensen die er af en toe een kijkje nemen is het wel duidelijk: er wordt onderzoek gedaan op het testveld van het LOFAR-project. Dat het hier om een internationaal vooraanstaand hoogwaardig wetenschappelijk project gaat, dat ontgaat je echter.

Studenten van hogescholen worden daarom uitgenodigd om ideeën te ontwikkelen om LOFAR te vermarkten. De inzendingen van studenten worden beoordeeld door een vakjury en een publieksjury. De initiatiefnemers hopen dat er ideeën worden aangeleverd die LOFAR daadwerkelijk op de kaart kunnen zetten.

Na de bijeenkomst op 28 september gaan de studenten aan de slag. Hun presentaties vinden in het voorjaar van 2007 plaats tijdens een groot symposium.

LOFAR is de grootste radiotelescoop ter wereld waarmee het onderzoek naar het heelal nieuwe mogelijkheden krijgt, Het project bestaat uit ca. 25.000 antennes die geplaatst zijn in een centraal gebied bij de bovenloop van de Hunze tussen de dorpen Exloo en Buinen.

De organisatie en financiering van dit project zijn in handen van ASTRON, gemeente Borger-Odoorn, provincie Drenthe, Kamer van Koophandel, de NOM, Agenda voor de Veenkoloniën, het Hunzeproject en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). Verder zijn er diverse ondernemers uit het gebied betrokken, die allen op een eigen wijze een bijdrage leveren.
Provincie:
Tag(s):